Бюджетният дефицит достигна 780 милиона лева към края на септември

Бюджетният дефицит достигна 780 милиона лева към края на септември
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.10.2023
  • Сподели:

Бюджетният дефицит достига до 780 милиона лева към края на септември, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. Това прави 0,4 % от прогнозирания брутен вътрешен продукт.

 

 

 

Според финансовото министерство в оставащите месеци на годината се очаква дефицитът в хазната да достигне планирания в бюджета размер от 2,5 % от брутния вътрешен продукт.

"Прогнозираното разширяване на дефицита през септември (при малко под 52 милиона лева към края на август по окончателни данни) се дължи на планирани значителни по размер плащания в месеца: лихвени плащания по държавния дълг (над 0,3 млрд. лв.), изплатена държавна помощ по схема "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействиe на руската агресия срещу Украйна" и други плащания към селскостопанските производители (близо 0,3 млрд. лв.)", уточняват от финансовото министерство.

Любопитен детайл е, че обикновено прогнозните данни за всеки месец се изпращат в края му заедно с окончателните за предходния.

В петък обаче от министерството информираха единствено за състоянието на хазната към края на август, където дефицитът приближава 52 милиона лева и е доста по-нисък от очакванията. 

Станете почитател на Класа