Любен Дилов срещу вятърните турбини на Черно море

Любен Дилов срещу вятърните турбини на Черно море
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.01.2024
  • Сподели:

Не е проучено как точно вятърните турбини за генериране на електроенергия в морето ще се отразят на преминаващия през страната ни миграционен път на птиците “Виа Понтика“. Извън съмнение е, че перките край Добрич станаха причина за намаляването на миграционните потоци. Това коментира пред журналисти в Бургас народният представител Любен Дилов-син. 

“Доказано е, че перките в морето имат негативен ефект. Рибарите в Холандия и Дания протестират постоянно. Има вибрации, които плашат рибите. Абсолютно не е и доказано как перките ще се отразят на "Виа Понтика". Със сигурност рибарството ни ще пострада“, каза Дилов.

По думите му, в този си вид новият Закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, който бе приет на първо четене, е несъвършен и много прилича на лобистка поправка. Бургаският депутат е на мнение, че поставянето на вятърни турбини в българската акватория на Черно море би било икономически неизгодно и лошо за рибарството.

"Икономическата изгода от един такъв проект клони към нула. Това е огромна загуба за бъдещ инвеститор, което ме навежда на мисълта, че някой е решил да усвои едни пари за проучване, без изобщо да смята да строи такива паркове. Ако те все пак тръгнат да се правят, минусите за околната среда, риболова и туризма са повече от плюсовете", каза Дилов. 

Той добави, че предложението за гласуване на закона на първо четене е дошло изневиделица като Народното събрание не е било достатъчно добре информирано. "Хубаво е все пак, че има някаква законова готовност, но абсолютно нереалистично е да се мисли, че ще има нещо конкретно до 2030 година“, каза още Любен Дилов, който бе сред народните представители, които гласуваха против новия проектозакон. 

На 25 януари тази година Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, внесен от депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС, беше приет от парламента на първо четене със 112 гласа „за“, 53 - „против“ и трима „въздържал се“. Сред целите на законопроекта, посочени от авторите му, е да бъде насърчено ефективното използване на природните ресурси за производството и потреблението на електрическа енергия в морските пространства, както и създаването на условия тази електрическа енергия да бъде включена в преносната мрежа на страната.

Станете почитател на Класа