Шефът на ЕЦБ попари българския народ с тези думи

Шефът на ЕЦБ попари българския народ с тези думи
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.01.2024
  • Сподели:

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард даде отговор на много важен въпрос, свързан и с нашата икономика.

Консенсусът сред членовете на Управителния съвет е, че е твърде рано да се "обсъжда намаление на лихвите", заяви Лагард във Франкфурт, предаде в. "Гардиън".

На заседанието бе взето решение банката да задържи нивото на основните си лихви без промяна за трети пореден път.

Лагард каза още, че ЕЦБ следи отблизо развитието в Червено море, където атаките на йеменските бунтовници хуси срещу тъговски кораби наложиха пренасочване на плавателни съдове към други маршрути, а опасенията относно забавянето на корабоплаването и свързаните с това по-високи транспортни разходи могат да тласнат инфлацията нагоре.

По-рано, по време на своето изявление пред медиите, Лагард посочи, че инфлацията може да претърпи промяна в низходяща посока, ако прилаганата в момента рестриктивна парична политика причини намаляване на търсенето повече от очакваното или ако икономическата конюнктура в останалия свят се влоши неочаквано.

Това включва и сценарий за понижение на енергийните цени.

На въпрос дали е възможно банката да предприеме понижение на основните си лихви през април, президентът на ЕЦБ каза, че "трябва да се намираме по-напред в процеса на намаляване на инфлацията, преди да можем да бъдем достатъчно уверени, че целта за темп на инфлацията от 2 на сто ще бъде достигната своевременно и по устойчив начин".

Ние се намираме в процес на "дезинфлация" (ограничаване на поскъпването на потребителските цени) и той работи, допълни Лагард.

 

Станете почитател на Класа