Най-големите суровинни гиганти в света

Те добиват и търгуват с желязна руда, въглища, злато или други полезни изкопаеми, печелят от възхода на развиващите се страни и имат борсова капитализация в размер на стотици милиарди -  това са петте най-големи минни концерна в света според класация на германското икономическо издание "Ханделсблат".
На пето място е швейцарският минен концерн Xstrata, който е и най-големият производител на цинк в света. Към момента борсовата стойност на концерна е 41,6 милиарда долара, но след като в понеделник бордът на директорите препоръча на акционерите да одобрят офертата на швейцарската компания за търговия със суровини Glencore International, която е и най-големият акционер в Xstrata, за сливане на двете компании, е много вероятно до края на годината в минния сектор да бъде създаден нов гигант с пазарна капитализация от почти 70 милиарда долара.
Оценен на 45,2 милиарда долара, на четвърта позиция в класацията е концернът Anglo American. Основаната от Ърнест Опенхаймер  през 1917 година в ЮАР компания, която днес е наполовина британска и наполовина южноафриканска собственост, печели своето състояние предимно от индустриални и благородни метали, диаманти и въглища. Тя е най-големият доставчик на платина в света.
На трета позиция с борсова оценка от 87 милиарда долара е австралийско-британският гигант Rio Tinto. Със седалища в Мелбърн и Лондон, Rio Tinto е вторият най-голям доставчик на желязна руда в света. След като през 2006 година компанията безуспешно се опита да поеме контрола върху Anglo American, през 2008 самата тя стана мишена на BHP Billiton, чиито планове за поемане на Rio Tinto обаче също бяха провалени заради разразилата се финансова криза.
Второто място в класацията се заема от бразилският концерн Vale с борсова стойност 99,9 милиарда долара. Някогашното държавно предприятие отбелязва забележителен възход след приватизацията и след поглъщането на няколко големи бразилски и канадски конкурентни компании се превръща в най-големия доставчик на желязна руда в света. Концернът обработва и най-голямата мина за желязна руда в света - Карахас в Бразилия, която бълва 110 милиона тона руда годишно. Те се транспортират по 900-километрова железопътна линия до най-близкото пристанище, отбелязват от изданието.
Еднолично на върха на класацията с пазарна капитализация от 161,7 милиарда долара е британско-австралийският концерн BHP Billiton. Създаденият в Австралия в края на 19-ти век  концерн е активен в целия свят и се занимава основно с обработката на железни и медни мини, но в последните години разширява сферата си на действие и в добива на петрол и природен газ.

Станете почитател на Класа