klassa_en Klassa.bg
28-05-2018

Вход|Регистрация|

Каруцата на коалицията скърца, но буря няма да има

http://www.standartnews.com

image
 • Автор: klassa.bg
 • Дата: 10.5.2018
 • Видяна: 6363 пъти

 - Господин Тончев, България посрещна Деня на Европа като председател на Съвета на Европейския съюз. Как се справяме до момента?

- Справяме се добре. Оптимист съм за крайния резултат от нашето европредседателство и мисля, че основният ефект ще бъде по-различен от това, за което се говори. Мисля, че ще успеем някак си да направим така че Европа да открие в по-голяма степен България. Знае се какви щампи вървят на Запад за нас - периферията на Европа, най-бедните, най-корумпираните, но някак си те не бяха дошли тук, не бяха ни видели, не бяха припознали в нас един не просто лоялен партньор, но и един възможен партньор. Още повече, че ние сме в регион, от който Европа се интересува и действително можем да бъдем проводник на европейските интереси и политика. И мисля, че в това отношение просто можем да спечелим доста добър терен. България беше приета по политически причини в Европейския съюз. Ние не бяхме готови да си партнираме със страните от Запада, но мисля, че извървяхме добре своя път и от един слаб кандидат станахме един приличен член. И мисля, че сме готови да направим и следващата стъпка и да се борим за нея, т.е. видя се нашето желание да влезем в Еврозоната, да приемем еврото. И мисля, че е възможно, пак по политически причини, да направим и тази стъпка на базата и на развитието, което сме постигнали. Все пак в България има растеж, стабилност, има и ефект от нашето членство дотук. Мисля, че може ние да бъдем добрият пример за нашите партньори.
 


- Доколко е възможно с края на европредседателството да се създаде ситуация за предсрочни избори заради търкания в управляващата коалиция ?


- Този провинциален шум, който го има сега, някак си е типичен за южняшкия манталитет. Да, очаква се да има известна буря след преминаване на европредседателството. Но въпреки всичките противоречия и бури, които възникват в управляващата коалиция, не виждам в момента сериозен интерес от някого от партньорите в нея да я развали. Мисля, че всички там ще бъдат обединени и ще се борят за това да си изпълнят мандата. Още повече, че мандатът тече в една много благоприятна икономическа обстановка. Виждате, че светът и цяла Европа са в растеж, а България - още повече. Така че да се пропилее този шанс от страна на управляващите би било доста сериозен пропуск. На тази база мисля, че ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще направят всичко възможно да запазят коалицията. И все пак нещата да зависят от управляващите.


- Доколко сегашната управляваща коалиция е по-стабилна от предходната между ГЕРБ и Реформаторския блок ?


- Връзката между ГЕРБ и "Обединени патриоти" е много по-органична, отколкото между Реформаторския блок и ГЕРБ. Те някак си много повече си допаднаха. ГЕРБ е една много народняшка, широка партия, в която има и либерално, и патриотично крило. Някак си патриотичното много повече допадна с характера на ГЕРБ като партия. На тази база мисля, че имат много по-голяма перспектива, поради тази силна спойка, която се получи. Още повече, че министрите на ОП стоят добре. Най-скандален е вицепремиерът Валери Симеонов, но не може да му се отрече, че и той има някои определени постижения, които се харесват на значителна част от електората. Лично смятам, че най-вероятно управляващите ще издържат евентуалната криза след европредседателството и имат големи перспективи да удържат мандата си докрай.


- Факт е обаче, че има противоречия в самата коалиция "Обединени патриоти". Последният пример е публичното възмущение на лидера парламентарната група на ОП Волен Сидеров от срещите на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов с Корнелия Нинова. Защо се стигна до тази размяна на остри реплики ?


- Волен Сидеров досега стоеше едва ли не като фактора в коалицията, който държи моста с лявото и изведнъж той остана на заден план. А и самите патриоти са поставени в деликатна ситуация, тъй като на следващите избори ще имат най-вероятно доста сериозна конкуренция в центъра на политическото пространство. Те успяха да се преборят с ДПС, да го изместят и да влязат в центъра. Но за следващия вот очаквам да се появят и много сериозни играчи с претенции за същата ниша. Много вероятно е Слави Трифонов да направи проект, което ще доведе до много тежка конкуренция с патриотите. Оттук -нататък тяхното място в управлението е под въпрос и им предстоят сериозни битки, което мисля, че в голяма степен ги изнервя. Още повече, че всяка една от париите в ОП не би могла сама да прескочи бариерата от 4% за влизане в парламента. Тя трябва да е в съюз с останалите и с други партии, което ги прави зависими. И тук вече сметките стават доста тънки.


- А в момента има ли условия за предсрочни парламентарни избори?


- В момента мисля, че няма. За да се случи трябва да го реши управляващата коалиция или улицата да притисне правителството да се оттегли. В момента не виждам нито един от тези два фактора да е в сила.


- Да, но опозицията в лицето на БСП е свръх активна ?


- Да, опозицията е много активна, тя налага дневния ред на обсъждане в обществото на базата на това, че има едно сериозно присъствие в парламента. Това го намирам донякъде за естествено, но сама по себе си тя не би могла да предизвика нови избори. Просто трябва да си чака реда.


- Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че е хубаво комуникацията в парламента да се подобри, за да няма прискърцвания в коалицията. Как могат да се тълкуват думите му ?


- Очевидно има такива разминавания, които водят до тези мини скандали, които възникват постоянно. Но това вече е въпрос от кухнята и на взаимоотношенията, неща, които не излизат толкова ясно в публичното пространство и за които можем повече да гадаем. Очевидно е, че коалиционна култура липсва и не е на нужното ниво в нашите политически среди.


- Съществува ли опасност напрежението между президент и правителство да прерасне в откровена институционална война?


- Война е много силна дума, но мисля ,че там позициите са ясни, те са противоположни. И ще продължават в същия дух, тъй като просто са различни центрове на властта. Дори мисля, че и личностно са се захапали и ще продължават да се борят за политическо влияние. Мисля, че президентът доста израсна като политик. той дойде на "Дондуков 2" направо от армията и в първите дни личеше, че му липсва на опит. Радев обаче доста бързо навлезе и сега вече като гледам изявите му, те са доста добре преценени от политическа гледна точка. Безспорно една от целите му е да се бори с правителството и поне с дясно поставения политически сектор във властта у нас. Предвиждам доста сериозно напрежение и за в бъдеще. Някак си генералите ще си мерят фуражките, което за мене е очевадно.


- Да очакваме ли нещо по-различно във втората половина от годината в управлението на правителството ?


- Мисля, че ролята на премиера е доста балансираща. Той влезе в нова роля и я изпълнява добре, още повече излезе във външнополитически контекст, където действително направи много сериозни крачки. Безспорно можем да му признаем, че действително успя да се поставя по доста добър начин, както с основните ни партньори в Европа, така и тук в региона със съседите ни. Неща, които са важни не само за България, а и за Балканите като цяло. Така че в това отношение можем да кажем, че премиерът стои много добре. Очаквам тази тенденция да продължи. Както се казва, третият мандат е за историята. Това е мисия, по която Борисов върви успешно.


Към статията няма коментари. Напишете първия.

Добави коментар

Всички полета отбелязани с * са задължителни


 • Моля въведете буквите от картинката.

Народно събрание

prev
next

Времето

София
 • София
 • Пловдив
 • Варна
 • Бургас
 • Русе
 • Стара Загора
 • Плевен
 • Пазарджик
 • Добрич
 • Враца
 • Разград
 • Благоевград
 • Перник
 • Ловеч
 • Видин
 • Кърджали
 • Сливен
 • Велико Търново
В момента15
 • Днес28.5.2018

  15

 • вторник29.5.2018

  14|26

 • сряда30.5.2018

  13|27

В мрежата днес

prev
next