klassa_en Klassa.bg
25-04-2018

Вход|Регистрация|

Време е Русия да създаде антисанкционна коалиция

http://zemianews.bg

image
 • Автор: klassa.bg
 • Дата: 2.2.2018
 • Видяна: 6251 пъти

 

„Кремълският списък” на финансовото министерство на САЩ ще накарат Москва да промени правилата на „играта” с Америка, за да защити свободната търговия

 

 

Константин Косачов, председател на Комисията по външна политика към Горната камара на руския парламент

- В „кремълския списък” на Министерство на финансите на САЩ попаднаха 210 човека, в това число – премиерът Медведев, председателят на Съвета на федерацията и на Думата Валентина Матвиенко и Вячеслав Володин, водещи бизнесмени… Какъв е Вашият коментар?

-Най-важното, на което искам да обърна внимание е това, че е време да престанем да реагираме на отделните сюжети в рамките на общата санкционна политика на САЩ по отношение на Русия. На 2 август миналата година се случи нещо много неприятно – антируските санкции, които по-рано се въвеждаха от американския президент, сега са вкарани в закон от Конгреса на САЩ. Това влоши в пъти ситуацията, и защото в този закон са предявени редица мислими и даже немислими претенции към Русия. В този закон ние се оказахме заедно с трети стани като Иран и Северна Корея. Този закон има колосална разрушителна сила, и както показва съдбата на поправката Джексън-Веник (законодателен акт на САЩ за въвеждане на търговски санкции към СССР и социалистическите страни от 70-те години на ХХ век — бел. ред.), той ще съществува още десетилетия. От тази гледна точка, списъкът на финансовото министерство на САЩ, е поредна стъпка по пътя на реализация на деструктивната мисия на вече споменатия закон за антируските санкции. Засега това се случва без допълнителни последствия: това според мен е съвсем формално изпълнение на закона. Белият дом беше длъжен в рамките на 180 дни да представи списък на хора, приближени до президента на Руската федерация, и такъв бе представен. При това, той бе съставен на базата на публикувания в Интернет персонален състав на руското правителство и Администрацията на президента.

- Говорите за списъка „засега без последствия”. Значи ли, че такива може да има в бъдеще?

- Безспорно, от този списък могат да произтекат сериозни негативни последствия. И то не толкова в политически, колкото в икономически план. Все пак, там са посочени и бизнесмени и компании. При това, законът от 2 август предполага и възможност за налагане на санкции на компании и физически лица от трети страни, които сътрудничат с руски партньори. Тоест, всеки от чуждестранните партньори, които участват в строежа на „Турски поток” или по мощностите за добив на газ в Ямал, могат да попаднат под санкции на Съединените щати. И сега те трябва да оценяват рисковете за бъдещето по съвсем друг начин, ако видят един или друг от своите партньори в списъка по „кремълския доклад”. А това е допълнителна заплаха за бизнеса. В това е главната опасност от новия списък на финансовото министерство на САЩ. Даже да не е съпътствано от конкретни санкционни решения, ще оказва колосално психологическо въздействие върху нашите потенциални партньори. Повтарям – негативмно въздействие.

- Каква е „добавената стойност” на антируските санкции за самите САЩ?

- Тя не е нулева, тя е отрицателна. По логиката на нещата, санкциите са длъжни да мотивират или пък да принудят една страна да смени своето поведение. В дадения случай за Русия мотивация няма по принцип – каквото и да направим по което и да е от направленията (украинско, иранско, северо-корейско и всякакво друго), то това няма да стане под натиска на този американски закон. Затова случилото се през август 2017-а, си остава най-разрушителния фактор в отношенията между Русия и САЩ.

- Може ли Русия да предприеме някакви отметни мерки?

- Тези действия на САЩ не отговарят нито на принципите на световната икономика и търговия, нито на ангажиментите на САЩ към Световната търговска организация. И Русия следва да се обърне към международните правни инстанции, за да оспори правомерността на закона на САЩ от 2 август миналата година.

- Но даже международните съдилища да признаят правотата на Русия, САЩ едва ли ще се съобразят с тези решения…

-Най-вероятно така и ще се случи. САЩ поставят своето законодателство над международното. Но по този път ние трябва да вървим. Ако подобни решения станат факт, то да се позоват на тях ще могат нашите партньори от трети страни. Това ще стане важен елемент от защитата им, даже в ситуацията, в която САЩ смятат себе си за „господари на положението”.

- Днес все по-често се говори, че ние само реагираме на нападките на САЩ, че нямаме възможност при съществуващите правила на „играта” даже възможност да поемем инициативата. Не е ли време и ние да наложим свои правила?

- Според мен, това е точна постановка на въпроса. Но сами с такава задача няма да се справим. Затова трябва да формираме коалиция – разбира се, не коалиция срещу САЩ, а в защита на принципите на свободната пазарна търговия, в защита на принципите на Световната търговска организация.

- Кои са най-реалните партньори на Русия в такава коалиция?

- Преди всичко, това са Китай и Индия. И двете страни са подложени на натиска на САЩ. По отношение на Китай това се случва в много голяма степен в момента, но към китнайците от САЩ действат по-внимателно, отколкото по отношение на Русия. Това е така, защото стокооборотът между САЩ с Китай е 20 пъти по-голям от този с Русия. Ето защо, китайският и индийският бизнес, имат възможностите да лобират вътре в САЩ, включително и в този състав на Конгреса.

- Русия няма ли такива лобисти?

- Не, и това е една от лошите черти на нашата съвременна история. Нашите отношения със САЩ нямат никакви солидни застраховки срещу провокации и от недобросъвестна политика.

- Могат ли наши потенциални съюзници в тази антисанкционна коалиция да бъдат и държавите от Европейския съюз?

-Потенциално могат. Но не по-рано от момента, в който САЩ наложат и на тях санкции, или както народът казва – преди да ги удари гръм…Нашите европейски партньори неясно защо се надяват, че икономическият натиск на САЩ ще ги подмине.

- Остава ли възможността за диалог между президентите на Русия и САЩ?

-Да, разбира се! Друг въпрос е че възможностите на Дналд Тръмп са ограничени. Първо — антируската политика на САЩ е наложена в закон, който Тръмп е длъжен да спазва. Второ – той е поставен в ситуация, в която трябва да дава обяснения по обвиненията за „руска намеса” в президентските избори в САЩ, които спечели.

- Струва ли си да очакваме среща на държавните глави преди изборите в Русия през март?

- Мисля, че такава среща няма да има. И по мое мнение, няма нужда да се полагат усилия да се организира такава. Ако американците проявят инициатива, то навярно тя трябва да бъде изслушана от наша страна. Но сега, когато до изборите остава месец и половина, дневният ред е съвсем различен. А руско-американските отношения не са част от предизборната кампания на президентските избори в Русия.

ЦРУ пак опита да намеси Русия в „намеса в американските избори”, този път – „за в бъдеще”, доколкото става дума за междинните избори за Конгрес (На всеки две години в САЩ се провеждат избори за всички членове на Камарата на представителите и на една трета от сенаторите — бел. ред.) през ноември тази година. Какво мислите по този въпрос?

- Цялата теория за намесата е реакция на американския елит срещу победата на Тръмп. Легитимността на неговото президентство трябва да се поставя постоянно под съмнение и за тази цел трябва да се прилагат всевъзможни сценарии. Но на мен в изявлението на директора на ЦРУ ми направи впечатление нещо друго. За пръв път шефът на разузнаването твърди, че не само Русия, но и Китай се меси във вътрешните работи на САЩ, при това – Китай имал много повече възможности. Откъде се взе тази линия, ми е трудно да каже. Но бих следил внимателно именно тази тенденция.

От в. „Парламентская газета”

(превод ЗЕМЯ)

Към статията няма коментари. Напишете първия.

Добави коментар

Всички полета отбелязани с * са задължителни


 • Моля въведете буквите от картинката.

Народно събрание

prev
next

Времето

София
 • София
 • Пловдив
 • Варна
 • Бургас
 • Русе
 • Стара Загора
 • Плевен
 • Пазарджик
 • Добрич
 • Враца
 • Разград
 • Благоевград
 • Перник
 • Ловеч
 • Видин
 • Кърджали
 • Сливен
 • Велико Търново
В момента15
 • Днес25.4.2018

  15

 • четвъртък26.4.2018

  14|26

 • петък27.4.2018

  13|27

В мрежата днес

prev
next