klassa_en Klassa.bg
25-04-2018

Вход|Регистрация|

Жилищният пазар в България е зависим от политиката на ЕЦБ

image

 Един от основните рискове пред пазара на имоти в България се крие в банковото кредитиране. Влиянието на банките има ключово значение за пазара на жилища, защото  улесненото кредитиране и атрактивните лихви  доведоха до нов рекорд в дела на сделките с ипотека. Това стана ясно от анализ на агенцията за имоти "Адрес", представен днес пред журналисти. 

Според експертите жилищният пазар у нас е зависим от политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) и всъщност този фактор има най-голяма тежест при формирането на тенденциите.

„Ако през 2018 г. инфлацията в ЕС се повиши, съвсем естествено ще се вдигнат и лихвите по кредитите. Това неизбежно ще доведе до спад на активността на жилищния пазар. Добрата новина в този случай би била отложения във времето ефект – практиката ни доказва, че ефектът у нас се забелязва с 3 до 6 месеца закъснение“, коментира изпълнителният директор на компанията Георги Павлов.

Според него и през тази година активността на купувачите отново ще зависи основно от кредитните условия на банките. „През 2018 г. очакваме действията на ЕЦБ за постепенно затягане на паричната политика, което може да доведе до леко покачване на лихвите. Цените на имотите у нас ще спаднат и така пазарът ще се регулира,“ поясни той.

Павлов обаче обърна внимание, че ако лихвените равнища се запазят ниски, недостигът на жилища ще продължи, а с него и покачването на цените.

Според данните на Агенцията по вписванията близо 65% от покупко-продажбите са извършени с помощта на външно финансиране, припомнят от "Адрес". От анализа на компанията става ясно, че по-високата достъпност на парите в комбинация с растящите доходи на населението дават увереност на клиентите и те започват да търсят и по-голям процент съфинансиране.

В общия случай ипотеката покрива между 50% и 80% от стойността на имота, което е почти двойно повече, отколкото през 2016 г. Този показател се променя най-динамично на годишна база – увеличава се двойно спрямо миналата година и вече достига 18% от всички сделки. 

Според данните на "Адрес" значително намаляват сделките с банково участие до 30% от стойността на имота - през 2017 г. делът им се е стопил над 3 пъти и вече представляват едва 3%. Най-голям дял банково финансиране (80%-100%) имат 14% от покупко-продажбите през годината.

„Въпреки по-голямото участие на банките днес хората все още остават по-скоро предпазливи при тегленето на кредит. Делът на клиентите, които търсят или очакват да получат 100% банково финансиране, е относително малък и не бива да се сравнява с годините преди кризата, когато и банките, и купувачите поемаха по-голям риск. Считам, че и към настоящия момент проникването на финансовото посредничество в страната остава по-скоро ниско, но не очаквам да нарасне значително през 2018 г.“, коментира Павлов.

Средният ръст на цените в София през 2017 г. достига 6,3%, показват данните на Адрес. Най-много са скочили цените в кварталите "Младост", "Изток", "Изгрев" и "Иван Вазов".

 

Когато разглеждаме данните за столицата, ще видим, че на пазара се е появил нов участник – гражданското общество. Това е особено характерно за "Младост", посочи Павлов.

„Интересът към имотите в района е традиционно стабилен през последните няколко години. Политическите промени в управлението на ниво район показаха за първи път в историята на града силата на гражданската позиция. Провокирана заради протестите дискусия доведе до поредица от лавинообразни действия от страна на всички участници на пазара“, обясни той. На пръв поглед външни лица поради своята заинтересованост се превръщат в активни участници в процеса и влияят на инвестиционни решения, добави изпълнителният директор на "Адрес".

Той обаче обърна внимание, че заедно с гражданските движения, инвеститорите са поставени пред още един важен избор – в кой ценови сегмент да се позиционират.  Към момента инвеститорите масово избират строителство в по-високия ценови сегмент (над 1200 евро за кв. м.). Повлияни от активния пазар и позитивните обществени нагласи, някои от предприемачите отново се изкушават да инвестират в парцели свръх възможностите си, уточни той.

По думите му подобна ситуация създава реален риск част от започнатите проекти да не бъдат завършени. Павлов е категоричен, че това ще се случи, въпросът е кога и заради това посъветва купувачите внимателно да проучват, преди да се спрат окончателно на даден имот.

Според данните на Адрес двустайните и тристайните жилища продължават да формират най-големите дялове в типовото разпределение на имотите. Те са съответно 38% и 35% от всички сключени през годината сделки. На трето място за най-предпочитани имоти се нареждат гаражите и едностайните апартаменти – всеки с дял от 6%.

Най-много сделки са сключени в ценовия сегмент от 50 000 до 70 000 евро, следвани от сегмента 70 000 - 100 000 евро, като формират съответно 30% и 24% от всички сделки за 2017 г. Малък ръст има и при покупките за над 100 000 евро – на годишна база техният процент е 19%. Спад има единствено при сделките в ниския ценови сегмент. Почти наполовина са се понижили покупките на стойност под 30 000 евро – за 2017 г. делът им е едва 5%.

Близо 60% от купувачите сключват сделки в рамките на 1 месец, става ясно още от данните. Почти 30% от сделките през годината са сключени след отстъпки между 1 000 и 5 000 евро.

Раздвижване на имотния пазар има не само в София, отчитат от агенцията за недвижими имоти. В столицата обаче ръстът на сделките е едва 5-6%, те са били 28 хил., на фона на 45 хил. през 2007 г. 

Във Варна се наблюдава ръст от 10% на сделките, което вероятно се дължи на по-активния икономически живот в морската столица.

Част от това повишение се дължи и на покупко-продажби на чуждестранни граждани. Друг фактор за по-сериозната динамика е ограниченото предлагане в периода 2010-2015 г.  - голяма част от клиентите дълго време са отлагали решението за покупка, но сегашните условия им дават увереност и спокойствие, коментираха още от "Адрес".

В другия голям морски град – Бургас, също има висока активност на купувачите и ръст на сключените сделки. Интересът за покупка се оказва по-голям от предложения брой имоти за продажба, заради което покачването на цените от 2016 г. се запазва.

Според данните Пловдив се позиционира все повече като алтернативна на столицата бизнес дестинация. Увеличават се жителите от Северна и Южна България, които избират да работят и да се установят в града.

Към статията няма коментари. Напишете първия.

Добави коментар

Всички полета отбелязани с * са задължителни


 • Моля въведете буквите от картинката.

Народно събрание

prev
next

Времето

София
 • София
 • Пловдив
 • Варна
 • Бургас
 • Русе
 • Стара Загора
 • Плевен
 • Пазарджик
 • Добрич
 • Враца
 • Разград
 • Благоевград
 • Перник
 • Ловеч
 • Видин
 • Кърджали
 • Сливен
 • Велико Търново
В момента15
 • Днес25.4.2018

  15

 • четвъртък26.4.2018

  14|26

 • петък27.4.2018

  13|27

В мрежата днес

prev
next