klassa_en Klassa.bg
24-04-2018

Вход|Регистрация|

Енергетиката през 2017 г: Развитие в застой

Деляна Петкова

image

 2017 г. се оказа нулева по отношение на очакванитe години наред реформи в електроенергетиката, а същевременно изпълнена и с много предизвикателства. Още в първите дни на годината секторът беше изправен пред сериозно изпитание, но показа, че все още има сили да се справя с кризисни ситуации.

Енергийната сфера е в очакване на най-мащабната сделка за последните години - продажбата на активите или отделни части от тях на CEZ Group в България. Чешкото дружество съобщи за интереса на инвеститори и водените преговори през пролетта. До края на годината все още няма официална информация по казуса, макар че спекулациите са много.

Първото "парче" вече намери нов собственик - ТЕЦ "Варна" официално беше придобита от варненската компания "Сигда" на бившия министър на транспорта от кабинета "Орешарски" Данаил Николаев. От съобщението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) става ясно, че новият собственик планира да модернизира ТЕЦ-а и да възстанови производството му. 

Ледената вълна, обхванала региона още в първите дни на 2017 г., замрази желанието за помощ между членовете на Европейския съюз (ЕС). В най-критичните часове Електроенергийният системен оператор (ЕСО) активира ПАВЕЦ "Чаира" и така България се размина с режим на тока, а секторът се изправи пред прецедент за последните години - на спрян износ на електроенергия.

Предишната подобна стъпка беше през зимата на 2012 г., когато стачка на миньорите в "Мини Марица - изток" принуди тогавашния министър Трайчо Трайков да прибегне до същата стъпка. Тогава обаче ограниченията бяха за около седмица. Тази зима износът беше спрян за месец, точно в периода, когато търсенето беше най-голямо, съответно - и цените изгодни.

Сега, в началото на зимата, се чуват опасения, че мярката може да се повтори, защото енергия на борсата вече липсва. "Мегавати има, но не и на цената, на която са склонни да платят търговците", контрира експертът от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Пламен Младеновски.

 

Същинска ледникова епоха обхвана и процеса по либерализацията на електроенергийния пазар. Служебното правителство показа резюме от очаквания повече от година доклад на Световната банка с препоръки за модел как да бъде отворен пазарът и как да бъде решен един от най-големите проблеми - дългосрочните договори с т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн и централите, използващи възобновяеми източници.

Институцията предложи това да стане с практикуваните в целия свят при такива случаи "договори за разлика", което означава разликата в цената на свободния пазар и в дългосрочните договори да бъде покривана от специален фонд. Имаше и идеи как да бъде решен въпросът със защитата на уязвимите потребители. Въвеждането на тези нови моменти за енергийния сектор обаче изискват законодателни промени, които за момента си остават добри пожелания.

Всъщност  вече се заговори не просто за промени, а за изцяло нов Закон за енергетиката, който да отрази всички нови моменти за сектора, включително и за либерализацията. Разработването му обаче ще отнеме още месеци.

Един от най-сериозните проблеми по отношение на отварянето на пазара е липсата на достатъчна ликвидност, на достатъчно електроенергия, която да бъде търгувана през енергийната борса. На борсата се търгуват средно около 400-500 мегаватчаса на ден, което е общо под 10% от всичката произведена електроенергия, а основните доставчици са три - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток" 2 и НЕК.

Първите две компании са на борсата по силата на разпореждане на Европейската комисия (ЕК) за намаляване на държавния монопол в енергетиката. Така липсата на конкуренция  реално е най-голямата пречка пред отварянето на пазара. И макар да се работи за насърчаване на производителите - например чрез новия сегмент за търговия "в рамките на деня", решение на този проблем няма.

Предизвикателствата пред енергийната борса през 2018 г. ще са свързани основно с въвеждането на новата схема за търговия в рамките на деня, както и с идеята, минала през Народното събрание в последните дни на годината - задължението  всички сделки да минават през енергийната борсаС това депутатите направиха крачка, която има потенциал да повиши ликвидността на енергийната борса и да подобри прозрачността при търговията с електроенергия. Това се случи със станалия любим в последните години похват - чрез преходните и заключителни разпоредби на съвсем различен нормативен акт. В случая нужната промяна в Закона за енергетиката беше направена през Закона за безопасното използване на ядрената енергия.

Мярката е временна, докато се изпълнят поставените задачи - по-добра прозрачност и ликвидност, обещават от КЕВР. Колко време ще отнеме това, никой не се наема да прогнозира.

По казуса "Белене" на учените от Българската академия на науките (БАН) беше възложено изготвянето на доклад, за който обществото имаше очевидно грешните очаквания, че ще каже окончателно "да" или "не" за проекта. Финалният вариант на доклада обаче даде в ръцете на управляващите 90 сценария за реализацията на проекта, част от които печеливши, а други - не съвсем. Учените пък заявиха в отговор на критиките към разработката, че решението за централата ще е политическо.

Междувременно в ЕС се появи и прецедент в лицето на АЕЦ "Пакш" 2, който дава някои отговори и варианти за реализацията на "Белене".

За проекта вече са платени към 3 млрд. лева и сега управляващите търсят вариант за строителството на втората ядрена централа у нас, който изключва плащането на още пари от бюджета. Как точно - ще реши "широка дискусия". Кога точно - информация липсва.

Така премина още една година от точения около 40 години проект. Площадката на централата е утвърдена още през 1981 г., а строителството й на два пъти е замразявано заради липса на средства.

Изграждането на нови мощности сякаш обаче започва да изглежда неизбежно или поне се изискват много бързи отговори в тази насока след решение на ЕК за строги ограничения на замърсяването от големите горивни инсталации. В списъка със засегнатите се оказаха българските централи в Маришкия басейн.

Заради лошото качество на въглищата от местния добив ТЕЦ-те в региона са далеч от новите норми, което означава и големи инвестиции за изпълнение на изискванията. Всъщност размерът им дори не е съвсем ясен, защото новите европейски норми поставят лимит на емисиите на живака, а досега те дори не са измервани в Маришкия басейн.

Обединените централи в момента разработват анализите си колко ще им струва съобразяването с европейските изисквания и се готвят да поискат дерогация, тъй като ползите за обществото могат да се окажат по-малки от нужните инвестиции.

В същото време светът бавно и неумолимо започва да забравя за въглищата като източник на енергия. От няколко месеца вече няма банка в Европа, която да финансира изграждането на въглищни централи, а и големи компании в сектора започват да обръщат погледа си към новите технологии.


Една от тях - AES, използва традиционния отчет за работата си в България, за да разкаже за новите си планове в световен мащаб. Компанията ще залога на соларни панели, на газови турбини и технологии за съхранение на енергия. Как ще се отрази това на плановете й за развитие в България е въпрос на "пазарни условия" и преговори с държавата.


AES построи ТЕЦ "Марица Изток" 1 и след направената инвестиция има дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията с правителството. С пренасочването от въглища към зелена енергетика обаче вероятно ще има и промени в бизнеса на компанията и у нас. 


В последните години технологиите в сектора се развиват с най-бързите си темпове от десетилетия. Влизането на големите играчи в този сегмент гарантира запазване на тенденцията. Като цяло развитието на технологиите може да доведе и до неочаквани предизвикателства за енергетиката - като например биткойните и тяхното огромно енергийно потребление.


И никой вече не може да си позволи да се бави и отлага решения дори и ден, още по-малко година.Към статията няма коментари. Напишете първия.

Добави коментар

Всички полета отбелязани с * са задължителни


 • Моля въведете буквите от картинката.

Народно събрание

prev
next

Времето

София
 • София
 • Пловдив
 • Варна
 • Бургас
 • Русе
 • Стара Загора
 • Плевен
 • Пазарджик
 • Добрич
 • Враца
 • Разград
 • Благоевград
 • Перник
 • Ловеч
 • Видин
 • Кърджали
 • Сливен
 • Велико Търново
В момента15
 • Днес24.4.2018

  15

 • сряда25.4.2018

  14|26

 • четвъртък26.4.2018

  13|27

В мрежата днес

prev
next