klassa_en Klassa.bg
20-02-2018

Вход|Регистрация|

Renault ZOE стига от София до Русе на ток

Денислав Стоянов

image

В предната част се откроява синият ефект на логото, тънките фарове и голямата решетка.

 • Автор: klassa.bg
 • Дата: 10.10.2017
 • Видяна: 2710 пъти
 • Снимки Любомир Асенов и Renault

 

С новата батерия електромобилът минава до 300 км в реални условия

От есента на 2015 година у нас се продава изцяло електрическият модел Renault ZOE. Първоначално френският електромобил се предлагаше с мотора R240, с който пробегът по време на тестове за хомологация беше до 240 км. В реални условия обаче автономният пробег на автомобила варираше между 120 и 170 км в зависимост от стила на шофиране и климатичните условия. За да предостави на клиентите по-голям автономен пробег, сега Renault постави в ZOE нова батерия Z.E. 40.

Оборудвано с новата батерия, Renault ZOE има изцяло електрически пробег от 400 км според цикъла NEDC, което е два пъти повече от пробега, който моделът предлагаше при дебюта си и най-дългият пробег от всички масови електромобили. В реални условия с новата батерия ZOE има автономен пробег от 300 км в реални пътни условия при шофиране в градска и извънградска среда, което означава, че ще стигнете от София до Русе например без да зареждате в контакта.

 

 

Новата батерия вдига последната психологична бариера, която стои на пътя на покупката на електрически автомобил, тъй като потребителите на ZOE вече могат да пътуват по-далеч и да се наслаждават на по-голямо разнообразие от пътувания без да се тревожат за зареждане. Това прави възможни почивките извън града през уикенда. Новото ZOE заедно с новата батерия Z.E. 40, се произвежда в завода на Renault във Флен, Франция, а доставките му в България вече започнаха. Цената на ZOE R90 Long Range с ниво на оборудване Life е 63 990 лева, а в ниво Intense започва от 66 990 лева. Голямо предимство е възможността да се паркира безплатно в синята и зелена зона на София, както и в районите за платено паркиране в другите градове.

 

 

Скоростта на зареждане на батерията Z.E. 40 е идентична с тази на стандартната батерия, следователно запълването не отнема много време. Само 30 минути средно са необходими, за да се зареди батерията за изминаване на допълнителни 80 км, когато тя бъде включена към една от многото обществени зарядни станции в Европа. ZOE продължава да е оборудвано с функцията Quick Charge, за да се възползва в пълна степен от максималния капацитет на станциите за бързо зареждане, разположени по продължение на магистралните коридори.

Новата батерия Z.E. 40 на ZOE предлага 41 кВтч полезна енергия, което се равнява на почти двойно повече от възможността за съхранение на енергия на стандартната батерия. ZOE върви в комплект със заряден кабел за всички нива на заряд. В автомобила той се включва в контакт, разположен под логото отпред. То се отключва или чрез картата Renault, или чрез бутон от лявата страна на волана. Когато кабелът се включи, сигналът Z.E. светва. Мига синя светлина, която показва, че зареждането е в ход, а когато то завърши, светлината свети постоянно.

 

 

Благодарение на новата регенеративна система, която позволява на мотора да работи като генератор, батерията се презарежда по време на забавяне и спиране. Когато водачът освободи педала на газта, моторът възстановява кинетична енергия и я превръща в електричество, което презарежда батерията. Renault ZOE е първият автомобил, който стандартно е оборудван с високо ефективните гуми Michelin Energy E-V. Те намаляват високите енергийни загуби от съпротивлението при търкаляне, поемайки заедно с това ускорението на електромобилите.

Огромно значение за увеличаване на пробега има стилът на шофиране на водачите на ZOE. Ако шофират икономично и използват двигателната спирачка, те могат да подобрят пробега средно с 16%. В режим ECO, който се активира от бутон на централната конзола, пробегът се увеличава с до 10%. Ако водачът се нуждае от по-мощно ускорение, когато изпреварва, функцията може да се изключи чрез силно натискане на педала на газта. На TFT-екрана пред водача се изписва цялата нужна информация за параметрите на стила шофиране и пробега на колата.

 

 

В града Renault ZOE е пъргав автомобил, лесен за управление и забавен за шофиране, с нисък център на тежестта и специално кормилно управление, гуми и амортисьори. ZOE се държи добре по време на всякакъв вид пътувания, независимо дали бързате в града или сте на магистралата. Той е тих и спокоен за управление, без никакъв шум или вибрации от двигателя. Renault ZOE е базирано на платформа, използвана в последното поколение Clio.

Синхронизираният електромотор е с мощност от 90 к.с. и генерира максимален въртящ момент от 220 Нм почти мигновено, за по-малко от една стотна от секундата, за мощно ускорение и поемане от най-ниските обороти. Ускорението от място до 50 км/ч отнема само 4 секунди. Позицията на батерията под пода помага за баланса на теглото между предната и задната ос и за по-добро сцепление. Управлението е точно и леко, като воланът прави едва 2,7 завъртания от край до край, което го прави много маневрен. ZOE е особено тих при скорост до 40 км/ч. Над тази граница основните звуци, които се чуват, идват от търкалянето на колелата по пътя и въздушния поток над купето.

 

 

Макар пробегът на електрическото Renault ZOE да е значително увеличен и да е напълно достатъчен за градски дистанции и пътувания в близост до населеното място, сигурно мнозина от клиентите ще са притеснени да тръгнат към далечни дестинации с него, тъй като на всеки 300 км ще трябва да го зареждат с ток. Затова при покупката на Renault ZOE, бъдещите собственици получават възможността да пътуват без електрическите ограничения, които налага инфраструктурата в България към момента. При покупката на електрическото Renault ZOE, оторизираният дилър за продажба на електрически автомобили Renault „Омникар Ауто” предоставя бонус от друг автомобил с двигател с вътрешно горене – бензинов или дизелов.

 

 

Автомобилът ще може да се използва в рамките на 20 дни годишно при необходимост от пътуване до места, които са извън пробега на Renault ZOE. Промоцията при покупка на ново Renault ZOE е валидна до края на 2017 г. Офертата включва специални условия за лизинг с лихвен процент от 3,3% с цел стимулиране на екологичния електрически транспорт. Предложението е валидно в рамките на 5 години от датата на закупуване на автомобила. Клиентите ще имат възможността да разпределят предоставените 20 дни годишно спрямо техните желания – еднократно или на части. По този начин всички собственици на новото Renault ZOE ще имат на разположение бензинов или дизелов автомобил например за два пъти по 10 дни или пък за две седмици и три уикенда през цялата година.

 

 

Renault ZOE R90 Long Range Life

Трифазен синхронен електромотор

1-степенна автоматична трансмисия

90 к.с. максимална мощност

220 Нм максимален въртящ момент

13,2 секунди ускорение от 0-100 км/ч

135 км/ч максимална скорост

133 Вч/км комбиниран разход на енергия

0 г/км емисии на СО2

63 990 лева цена на модела

Към статията няма коментари. Напишете първия.

Добави коментар

Всички полета отбелязани с * са задължителни


 • Моля въведете буквите от картинката.

Народно събрание

prev
next

Времето

София
 • София
 • Пловдив
 • Варна
 • Бургас
 • Русе
 • Стара Загора
 • Плевен
 • Пазарджик
 • Добрич
 • Враца
 • Разград
 • Благоевград
 • Перник
 • Ловеч
 • Видин
 • Кърджали
 • Сливен
 • Велико Търново
В момента15
 • Днес20.2.2018

  15

 • сряда21.2.2018

  14|26

 • четвъртък22.2.2018

  13|27

В мрежата днес

prev
next