klassa_en Klassa.bg
20-02-2018

Вход|Регистрация|

Истината за ваксините

Агенция Монитор

image

 Защо масовото им прилагане са отговорен държавен ангажимент

 
Внедряването на ваксините e епохално постижение на медицината, благодарение на което човечеството е спасено от множество смъртоносни заболявания или недъзи. Днешният свят не познава смъртоносните епидемии, затова подценява значението на ваксините. У нас доминират привърженици на ваксините, но през последните години все повече хора, особено родители, се противопоставят на задължителното ваксиниране.
 
Различни причини определят тази негативна нагласа:
 
Провеждат се ваксинации против вече несъществуващи заболявания.
Много ваксинации не създават траен имунитет.
Някои ваксини имат тежки, дори фатални странични действия в сравнение със заболяването.
Вместо ваксиниране се предпочитат безвредни билки и хомеопатични препарати, които лекуват повечето заболявания.
Някои лекари убеждават, че ваксините са напълно безвредни, а други медицински работници избягват ваксинирането на близките си.
Задължителното ваксиниране се смята за принуда върху личната свобода.
Някои религии се противопоставят на ваксинирането.
Твърденията, че ваксините са вредни и безполезни, е некомпетентна заблуда, но подвеждащи и лекомислени са изказванията за пълната им безвредност. Няма напълно безопасни ваксини, както няма и напълно безвредни продукти. Ягоди, хляб, лекарства, билки, парфюми при някои хора могат да предизвикват опасни реакции. Майки, настроени против ваксините, лекуват децата си с аспирин, без да знаят, че годишно от употребата му умират над 10 000 души, предимно деца.
Най-често срещаните странични действия на ваксините са преходни, а трайните и тежките усложнения са незначителни спрямо броя на ваксинираните.
При ваксината против дифтерия, тетанус, коклюш преходните ефекти са треска, локално зачервяване и подуване. Повишена температура се наблюдава при 1 на 16 000. Сериозните алергични реакции, припадъци, нарушено съзнание или трайни мозъчни увреди са под 1 на 1 милион. За сравнение заслужава да се отбележи рискът от заболяванията. Смъртността при болните от дифтерия е 10%, от тетанус - 15%, от коклюш - 10%.
При морбили, паротит, рубеола - ваксинирането протича с треска, подуване на лимфните възли и по изключение намалени тромбоцити и глухота. Тежките алергични реакции се срещат под 4 на 1 милион. Фатални усложнения практически не са наблюдавани. За сравнение, независимо че морбили се приема като леко заболяване, при 1000 болни се наблюдава 1 смъртен случай. При болните от заушки се увреждат тестисите (до стерилитет), засягат се бъбреците, сърцето и особено нервната система. И рубеолата се смята за леко заболяване, но може да увреди слуха, сърцето, очите, растежа и главно нервната система (енцефалит, енцефалопатия).
Ваксинирането против варицела протича с подуване, лек обрив и рядко пневмония. Счита се за безвредна ваксина, защото практически тежки алергични реакции като гърчове, болест на Гилен Баре (засягане на нервите и енцефалопатия), инсулт се срещат 1 път на 65 000 болни. Заслужава да се подчертае, че ваксина срещу морбили, паротит, рубеола, варицела както и други поливалентни ваксини не водят до по-изявена реактивност.
Ваксината против инфлуенца е една от най-безопасните, докато при усложнението от менингит трайните увреждания на мозъка и слуха са до 25%, от тях 5% смъртност.
Истината за страничните действия на ваксините или се надценява, или се омаловажава. В моята практика съм подозирал и наблюдавал като изключения трайни усложнения след ваксиниране, главно засягащи нервната система. Те се проявяват най-често при предразположение към определени вредни влияния, увредена нервна система от минали наследствени или придобити заболявания. Срещал съм усложнения от ваксинации, проведени по време на болест или през възстановителния период. Има и случаи на неописани много редки странични действия. Някои странични действия на ваксините не могат да се установят дори след проследяване на 10 000 ваксинирани, ако страничното действие е 1 на 100 000 души. От друга страна, обвиненията на много родители, че винаги ваксината е виновна, са емоционални, некомпетентни и нямат научно основание.
 
Тъмната страна на ваксините
 
Ваксините са доходен бизнес, което провокира производството на некачествени и недостатъчно изпитани продукти. Ваксините от различни производители са различни по състав на вредни продукти и технология на производство. Практиката познава много авторитетни фирми, които са предлагали опасни ваксини. Производителите на ваксини използват различни изгодни продукти, които съдържат вредни съставки като формалдехид, живак, фенол, арсен и др. Днес почти напълно е ограничен консервантът тимеразол, който предизвиква тежки неврологични увреждания. През 1991 г. Мерк пуска ваксина със съдържание на живак 87 пъти над нормата. През следващите години живакът се изключва от повечето ваксини. Съдържанието на алуминий обикновено е в незначителни количества, но при поливалентните ваксини количеството му се сумира и натрупва поради слабо отлъчване. Алуминият е вреден за недоносените бебета и бъбречно болните. За тях се препоръчват ваксини без алуминий. Все още се вярва, че някои ваксини могат да предизвикат аутизъм. Тази хипотеза не е потвърдена, но за убедителни доказателства се изискват дългогодишни сравнения между ваксинирани и неваксинирани деца.
Данните показват, че изборът на ваксини се прави от специалисти и не подлежи на компромиси и икономии. Качествата на всяка ваксина трябва да станат обществено достояние. За съжаление у нас не е така. Понякога се бавят доставките и не се обявява произходът им.
Непрекъснато нараства броят на „модерните и подробно информирани майки”, които, подведени от неверни случки и наивни представи, отказват децата им да се подлагат на ваксиниране. Те не се интересуват от „имунитет на общността” и застъпват „имунитета на стадата” с убеждението, че техните деца няма да заболеят за сметка на ваксинираните. Това е измамна надежда, защото подобна кражба на здраве компрометира имунната защита на цялото общество. Ваксините не гарантират 100% защита от заболяване. Ефективност се постига, когато при дребна шарка са обхванати от 83 до 94%, при коклюш – 92 - 94%, полиомиелит - 80 - 86%, и едра шарка - 83 - 85%. Тези резултати се постигат дори при изваждане на освободените по строги медицински показания. Това показва, че когато повече хора се отказват от ваксиниране, резултатът се компрометира. Много родители, загрижени за децата си, следва да се замислят, когато отказват ваксините.
 
ЗА БЕЗПРОБЛЕМНО ВАКСИНИРАНЕ Е НЕОБХОДИМО:
 
Информация преди ваксинацията
Състояние на имунната система – имунодефицит.
Прекарани травми, инфекции, гърчове, заболявания, умствено изоставане и други неврологични усложнения.
Заболяване в момента или последствия от минало страдание.
Бременност, зависимости, вредна среда, контакт с инфекции.
Проведени ваксинации, срок между тях, прекарани усложнения.
Провеждащите ваксинацията следва да познават и да информират подлежащите на ваксинация за качествата на ваксината, за производителя, за най-чести допустими преходни реакции, възможни редки усложнения, режим след ваксинацията.
Контрол след ваксинацията на:
локални реакции, системни реакции, преходни усложнения, трайни усложнения, провеждано лечение, възникнали заболявания, оценка на поносимостта.
Ваксинирането е демографски, социален, икономически и морално-етичен проблем. Преди всичко това е личното или на децата ни здраве, което гарантира пълноценен живот, устойчива социална и лична среда. Хората забравят, че животът е такъв благодарение на многогодишните масови ваксинации. От друга страна, плановото и масовото ваксиниране е изключително отговорен държавен ангажимент за своевременни и качествени доставки и ваксиниране съобразено с утвърдените международни норми и изисквания. Трябва да се помни, че миграцията в нашето време позволява австралийските грипни вируси за часове да достигат Европа и всички сме свидетели на фаталните последствия от СПИН и ебола поради липсата на ваксини.

Към статията няма коментари. Напишете първия.

Добави коментар

Всички полета отбелязани с * са задължителни


 • Моля въведете буквите от картинката.

Народно събрание

prev
next

Времето

София
 • София
 • Пловдив
 • Варна
 • Бургас
 • Русе
 • Стара Загора
 • Плевен
 • Пазарджик
 • Добрич
 • Враца
 • Разград
 • Благоевград
 • Перник
 • Ловеч
 • Видин
 • Кърджали
 • Сливен
 • Велико Търново
В момента15
 • Днес20.2.2018

  15

 • сряда21.2.2018

  14|26

 • четвъртък22.2.2018

  13|27

В мрежата днес

prev
next