klassa_en Klassa.bg
23-02-2018

Вход|Регистрация|

Красимир Каракачанов: „Емко“-лицензът може да бъде върнат

Агенция Монитор

image
 • Автор: klassa.bg
 • Дата: 18.9.2017
 • Видяна: 2289 пъти

 Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на отбраната, лидер на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, заяви позиции по следните теми:

Предстоящата му визита в Скопие на 18 септември.
„Новина, пътувате за Скопие, защо?“, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов обясни, че това е било договорено още на 1-ви август, когато между правителствата на двете държави е бил подписан договорът за добросъседство и приятелство. Тогава министрите, които са придружавали Бойко Борисов, са уговорили с македонските си колеги такива срещи. „Утре имам среща с министъра на отбраната на Република Македония, в която всички сфери на сътрудничество, които дълги години не са се реализирали, да започнем да ги раздвижваме!“, обясни министър Каракачанов.
    „Вярно ли е, че Ви чака ескорт на границата и затова бързате и не можете да останете за реалния ефир?“, продължи водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това са парадоксите на историята и добави: „Имаше години, когато на българо-македонската граница съм стоял по 2-3 часа, проверяваха ми документите, проверяваха каква литература нося, ако имам повече от два вестника, проблеми и т.н. Така се развиха нещата в историята, че сега всъщност ще ме чака ескорт от Министерството на отбраната на Македония на българо-македонската граница!“. Министърът на отбраната каза още, че с колеги са се шегували, че когато е посещавал Македония като председател на ВМРО или депутат полицията е вървяла след него, а сега върви пред него.
Скандалите около лиценза на „Емко“ и обвиненията към него от страна на Румен Петков, че е съучастник в съсипването на военно-промишления комплекс.
    „Вие сте в епицентъра на един „гейт“, според мен! В началото на коментара аз помолих главния прокурор Сотир Цацаров да се самосезира има ли „Емко-гейт“ и кой клати военно-промишления комплекс и кой и защо защитава псевдособственика на „Емко“ Емилиян Гебрев и кой се мъчи да свали икономическия министър Емил Караниколов. Даже се сдобихте през седмицата освен с нападатели и с адвокати. Нека да Ви пусна един от Вашите адвокати преди да ми отговорите има ли „Емко-гейт“ и какво се случва изобщо във военно-промишления комплекс?“, попита водещата Илиана Беновска и пусна на своя събеседник видеото от разговора й с Румен Петков от АБВ от 15 септември. Ето го и самият разговор
„Освен че Румен Петков се опита да Ви стане адвокат в началото на тази пресконференция накрая той Ви обвини, че Вие сте съучастник, г-н вицепремиер, в желанието да се фалира военно-промишления комплекс и „Кинтекс““, обобщи излъченото видео водещата Илиана Беновска в очакване на коментара на своя събеседник.
    Красимир Каракачанов отговори, че ролята на Министерството на отбраната и неговата роля като министър на отбраната в този междуведомствен съвет е когато се вземат или дават лицензи за търговия с оръжие и специална продукция. Помолен от водещата да разкаже малко повече за слушателите относно състава и структурата на този междуведомствен съвет, министърът на отбраната обясни, че в него влизат министърът на икономиката, министърът на отбраната, МВР, Министерство на финансите, МТИТС, МВнР, служби за сигурност и т.н. Самият той е съпредседател заедно с министъра на икономиката, тъй като в двете ведомства има предприятия, свързани с подобна продукция.
    Красимир Каракачанов разказа, че на 25-юли тази година е имало заседание на междуведомствения съвет, на което е бил представен доклад от МВР, служба КОС и пожарната, в който са били изнесени факти за неправилно съхранение на боеприпаси, тоест специална продукция, от фирма „Емко“. Тогава целият междуведомствен съвет е гласувал единодушно, както е и по закон, лицензът на „Емко“ да бъде спрян за 6 месеца или до отстраняване на дефектите. „И мога да Ви кажа, че към момента още няма доклад от МВР, че тези дефекти са отстранени. Ако на заседанието утре подобен доклад постъпи, аз съм убеден, че всички колеги, както единодушно гласуваха за спирането на лиценза, така ще гласуват за даването на лиценза отново! Към всичко останало Министерството на отбраната и моята скромна личност, както разбрахте, как беше – „голяма на живо тегло“, няма никакво отношение!“, категорично заяви министърът на отбраната и лидер на ВМРО.
    Красимир Каракачанов обясни, че на същото заседание на 25-ти юли е бил спрян лиценза и на фирмата на Министерството на отбраната. Това се е случило, защото министър Каракачанов е сменил директора, той трябва да има допуск, само че това изисква време. Така че тук става въпрос за процедура и спазване на закона.
    Красимир Каракачанов изрази мнение, че когато говорим за проблемите във военно-промишления комплекс трябва да се върнем години назад и да си зададем въпроса кога започна разбиването на този военно-промишлен комплекс и защо е бил разбит. „По време на правителството на?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че този процес е започнал през 1994-95 г. и е продължен и от следващите няколко правителства. „Къде е заводът за бронирана техника „Бета“ в Червен бряг? Това е в моя избирателен район. Всеки пък като мина оттам ми се къса сърцето, защото виждам, как едно предприятие, което е произвеждало бронирани машини и е снабдявало българската армия, в момента има трима души охрана, които да спасят последната сграда, на която има керемиди и черчевета!“, каза министърът на отбраната. Според него тази неразумна приватизация във военно-промишления комплекс е причината това да се случи. Каракачанов обясни още, че в голяма част от Западна Европа самите държави са най-големия участник в производството на въоръжение, техника, боеприпаси и т.н.
     „Вие можете ли да си сложите ръка на сърцето и да се закълнете, че не съучаствате, като съпредседател на този междуведомствен съвет и главнокомандващ в мирно време и като вице, на фалита на тази фирма „Емко“?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов категорично заяви, че няма нищо общо.
     „Но Вие ще отсъствате от заседанието на този междуведомствен съвет в понеделник, а Румен Петков каза, че Вие сте умишлено елиминиран, и на предишния през лятото, аз мисля, че Вие бяхте в отпуск тогава, и сега едва ли не бил скроен този междуведомствен съвет по времето на Вашето посещение в Скопие, за да не сте там и да Ви елиминират!“, постави въпроса водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не би поставил такова определение. Той обясни, че когато е в отпуск или в командировка е представляван от заместник-министър. На утрешното заседание на междуведомствения съвет ще присъства както заместник-министъра, упълномощен за това, така и заместник-министъра на отбраната. „Няма как министерството да бъде прескочено. „Ако аз отсъствам ме замества този, който изпълнява длъжността. Както например аз замествам премиера Борисов, когато той е в чужбина някой път. Функциите не се губят, правото на ведомството да си упражни мнението не се губи!“, категоричен бе министърът на отбраната. Той още веднъж изрази мнението си, че ако преди утрешното заседание постъпи доклад, че нарушенията при съхранението на боеприпасите са отстранени, всички негови колеги ще гласуват за връщането на лиценза на „Емко“.
Комисията, която разследва избора на нов боен самолет. Има ли спор между Каракачанов и президента Радев?
    „Чухте вероятно, че президентът Радев се изказа за това, че ако се послуша решението на комисията в Народното събрание по отношение на това какви самолети да бъдат закупени, което беше взето тази седмица, нашата авиация ще бъде приземена. Има ли „Грипен-гейт“, според Вас?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов заяви, че няма комисия „Грипен“. Той обясни, че Народното събрание е взело решение за създаване на комисия, която да изследва как е взето решението и как е извършена класацията на трите страни, участващи в конкурса за закупуването на нов боен самолет. Министърът на отбраната обяви, че той е човекът, от когото е тръгнала тази работа, защото служебното правителство е било взело решение на базата на комисията, която е работила, че в конкурса ще продължат да участват само две от страните. Красимир Каракачанов обясни, че единственото нещо, което е добавил, като проект на решение, е да се увеличи периода на разсроченото плащане. Вследствие на това парламентът е излъчил комисия, която трябва да изследва как е взето решението. Комисията може да предложи на парламента решение. „Тя може да предложи всичко. Ако щете в най-бруталния случай може да предложи да се спре въобще закупуването на нов изтребител. Може да вземе решение, че всичко е наред и правителството да продължи по предложената от мен процедура. И третото, което може да реши, може да реши да се върне процедурата в началото и да започнат преговорите с трите страни участнички, а не само с двете!“, обясни Красимир Каракачанов.
    „Но да Ви върна към един стар задочен спор между Вас, като министър на отбраната, и главнокомандващ в мирно време, подчертавам, и президента Радев, който пък е известен летец и командващ по време на военни действия. Той няколко пъти Ви репликира, че по-компетентен, не го каза в прав текст!“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че никога не е оспорвал, че като летец и бивш командващ на военно-въздушните сили Румен Радев е по-компетентен от него по темата. „Но неговият глас съвещателен ли е, или решаващ?“, продължи да пита водещата. Събеседникът й отговори, че в този случай президентът прави това, което може да направи по закон – да изказва публично мнение. Президентът няма правомощия за това да каже кой е по-добър, кой трябва да спечели съревнованието и какво трябва да купи държавата.
   Според Красимир Каракачанов фактът, че комисията е отсрочила вземането на решение, не означава, че авиацията ни ще бъде приземена. „Българската авиация има над 100 годишна, бих казал около 108 годишна история има българската авиация. Тя няма да бъде приземена по простата причина, че има достатъчно самолети и в изтребителната авиация, и в бомбардировъчната авиация, и в транспортната авиация!“, категоричен бе министърът на отбраната. Той обясни, че започнал действия още преди 3 месеца онези самолети, с които разполагаме, да бъдат ремонтирани, защото голяма част от изтребителната ни авиация стои на земята, защото е необходим основен ремонт.
    „Но как ще се реши в крайна сметка този въпрос? За нас, простите хора, изглежда борба на интереси или борба на лобита!“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й се съгласи, че има лобита и интереси. Той продължи, че всяка една външнополитическа сделка с въоръжение е и политика и геополитика. Така че по целия свят, а не само в България. Затова според Каракачанов сделките за въоръжаване на българската армия трябва да бъдат с максималното участие на българския военно-промишлен комплекс, за да могат парите на българския данъкоплатец да въртят българската икономика и да се създават работни места тук в България.
    „Ние трябва да направим така, че да закупим нови самолети, подчертавам – нови самолети. Но това по никакъв начин не изключва моята идея ние да рестартираме онези български самолети, които стоят на земята, но които могат да бъдат ползвани!“, още веднъж подчерта министърът на отбраната. Той обясни, че МиГ-29 е добър изтребител и се ползва от източноевропейски държави, които са членове на НАТО. Водещата постави въпроса това не ни ли поставя в зависимост от Русия. Събеседникът й отговори, че Русия може и да е производител на самолетите, но ние имаме предприятие за ремонт, което е към Министерството на икономиката. Става въпрос за „Авионамс“. Другото предприятие, което към Министерството на отбраната, е „Терем-Летец“. „Тоест, както при предишния министър Ненчев бяха закупени двигатели от Полша и бяха монтирани на българските самолети, аз говоря за същото нещо – да се купят нови двигатели, да се направи ремонт и в това отношение аз съм възприел максимално добрия и евтин начин за държавата! Аз съм заявил, че искам пряко договаряне между Министерството на отбраната и РСК „МиГ“, а не с посредници!“, категоричен бе министърът на отбраната.  
   „Ще устоите ли? Няма кой да вземе комисионата, г-н Каракачанов?“, попита водещата Илиана Беновска. Министърът на отбраната отговори, че е имало сделки в авиацията от преди малко повече от 10 години, за които всички медии са писали, че сме купили прекалено скъпа техника, защото е имало посредници. Според него след като Словакия, една малка държава, е избегнала посредниците и е поискала директно договаряне с РСК „МиГ“, значи и ние можем да направим същото. Министър Каракачанов обясни, че още през юли е поканил в Министерството на отбраната представители на РСК „МиГ“. Генералният директор на компанията е дошъл в София, водени са разговори, които са били официални. „Това, което съм поставил като искане, е пряко договаряне, без посредници! Като казвам посредници имам предвид и от двете страни!“, още веднъж подчерта министърът на отбраната.
Има ли позиция на Министерски съвет, че Русия е заплаха за България?
    „Не влизате ли в противоречие с позицията, която 10 дни се разнася по всички медии и по всички форуми на Народното събрание, че Министерството на отбраната сте предложили на Министерски съвет позиция, че Русия представлява заплаха за България?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че не са предложили такава позиция. Той обясни, че ситуацията около конфронтацията около Украйна, засилващото се напрежение между НАТО и Русия представлява заплаха за България. „За мен най-голямата заплаха и за България, и за европейската цивилизация, ако искате ще добавя европейската християнска цивилизация, е агресивният ислямски радикализъм и тероризъм, който шества в Европа! Това е големият проблем на европейската християнска цивилизация и на демокрацията като цяло. Ако между ЕС от една страна и Русия се водят преговори и могат да се водят преговори, апропо аз съм твърдо убеден, че до конфликт между НАТО и Русия няма да се стигне! Но защото опцията, и това го казват всички мои колеги на заседанията на НАТО, опцията за преговори с Русия е отворена, то с „Ислямска държава“ преговори няма!“, категоричен бе Каракачанов.
Антикорупционното законодателство.
     „Трябва ли президентът Радев да назначава ръководството на този орган и състава му, както БСП претендират, или трябва Народното събрание, с квалифицирано мнозинство може би, да го направи? Трябва ли, както премиерът Борисов пожела и каза миналата седмица – БСП три пъти се отречете от закона за амнистията, който приехте в последните дни преди Борисов да стане за първи път министър-председател, правителството на Станишев имам предвид, за да можем да ви вярваме, че вие сте борци против корупцията?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че БСП се държат така, все едно никога не са били на власт. Той продължи, че не иска да припомня на зрителите колко години след промените БСП са били на власт, така че преди да критикуваш някого и да го обвиняваш за различни грехове е хубаво да се извиниш за греховете, които си направил докато си бил на власт. Така че тук премиерът Борисов е прав.
    Министърът на отбраната заяви, че лично неговото мнение, че парламентът трябва да избира комисията с квалифицирано мнозинство. „Извинявайте, ние с квалифицирано мнозинство можем да променим Конституцията, а не можем да изберем една комисия. И това няма как да стане с 122-та гласа на ГЕРБ и „Обединените патриоти“. Тук ще са необходими много повече гласове и на БСП, и на ДПС, и от Марешки. Тоест едно квалифицирано мнозинство, ако бъде събрано, ще означава, че има някакъв консенсус и разбиране!“, категоричен бе Каракачанов.
Има ли „гейт“ отвличания?
    „Има ли „гейт“ отвличания? Алексей Петров отправя обвинения, че бившият заместник-главен прокурор Бойко Найденов и бившия шеф на следствието в това качество беше Найденов, е свързан с отвличанията?“, попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че му е трудно да повярва, имайки предвид позициите, които е заемал Бойко Найденов, че може да е замесен в нещо подобно. „Но всяко едно отвличане е част от една организирана престъпна дейност и трябва да бъде преследвано!“, завърши Красимир Каракачанов разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2.

Към статията няма коментари. Напишете първия.

Добави коментар

Всички полета отбелязани с * са задължителни


 • Моля въведете буквите от картинката.

Народно събрание

prev
next

Времето

София
 • София
 • Пловдив
 • Варна
 • Бургас
 • Русе
 • Стара Загора
 • Плевен
 • Пазарджик
 • Добрич
 • Враца
 • Разград
 • Благоевград
 • Перник
 • Ловеч
 • Видин
 • Кърджали
 • Сливен
 • Велико Търново
В момента15
 • Днес23.2.2018

  15

 • събота24.2.2018

  14|26

 • неделя25.2.2018

  13|27

В мрежата днес

prev
next