klassa_en Klassa.bg
23-05-2018

Вход|Регистрация|

Това е сезонът на алтернативата

Изказване на лидера на ПГ "БСП за България" при откриването на есенната сесия на НС на 1 септември т.г.

image

 Председателството на ЕС е интерес на България, имате нашата подкрепа

* Имаме три ключови политики за постигане на  стратегическата ни цел за намаляване на бедността и вдигане на доходите
* Бедността и неефективната образователна политика са причина за отпадането на учениците от училище
* Наложителна е спешна промяна в няколко закона в полза на малкия и средния бизнес
* Ако не спрем истински, а не с имитация корупцията, нищо не може да се подобри в България

Започваме втората сесия на 44-то НС. Пожелавам да е ползотворна и за парламента, и за народа ни. Поздравявам мюсюлманите в България за празника - бъдете здрави.
Тази сесия започва на прага на две важни събития - председателството на Съвета на ЕС и приемането на бюджета за 2018 г. Първото дава възможност да покажем, че България има достойно място в ЕС, но и да имаме възможност да поставим националния си интерес в контекста на разговорите за бъдещето на Европа такава, каквато я искаме - обединена и силна. За политиките по председателството, както сме декларирали още в началото на 44-то НС, имате нашата подкрепа, защото това е интересът на България. Но до края на годината ще представим пред вас и нашето виждане за важни въпроси, които би трябвало да влязат в двустранните и многостранните разговори следващата година по време на председателството.
Що се отнася до вътрешната политика - има много проблеми, нерешени и нека някой не остане засегнат или обиден. Нито един от тези проблеми няма да пропуснем. Но ние искаме да поставим акцент върху няколко важни неща. Поставяме си една стратегическа цел -

намаляване на бедността и увеличаване на доходите

Много години наред различни правителства и политически сили правят реформи с цел подобряване на жизнения стандарт, но фактите показват, че тези проблеми остават нерешени. Защото днес вече имаме и работещи бедни - един на всеки десет. Имаме бедни пенсионери, бедни млади семейства, близо 2 млн. българи живеят на прага на бедността. За нас това е стратегическа цел, която искаме и мислим да постигнем с три средства - три ключови политики. Първата - образование и наука, втората - икономика и производство, третата - борба с паралелната държава и корупцията.
Колегите от мнозинството поставят темата за образованието като свой приоритет. През годините се направиха много реформи и пак резултатът е тежък - 39% неграмотност. През 2013 г. 12,3% деца напускат училище, 2014 г. - 12,5%, 2016 г. - 13,5%. Това показва процес, тенденция и несправяне с проблема. Законът за училищното и предучилищното образование беше приет без анализ за очакваните резултати и, много добре знаете какви проблеми има днес. Сега се приемат наредби, държавни стандарти, заповеди, а през лятото учителите трябваше да се запознаят, да оценят, общо за един месец 256 нови учебници. А фактът черно-бели учебници за бедни деца, цветни за богати е цинизъм. Това е тежка дискриминация, задълбочаване на неравенствата - и вече го правите през децата. 1257 училища са под риск да загубят учениците си, да се закрият и не се знае къде ще отидат тези деца. 120 000 деца са ощетени от сливането от две в една година.
С отказа ви на инат да приемете предложението за минимални прагове на заплащането на учени доведохме до това, че един професор получава толкова, колкото един начинаещ учител, с уважение към всички, но това не е разумно. Заради некомпетентни управленски решения и проблеми в обществените поръчки Министерството на образованието е на път да провали оперативната програма, защото четири години след старта й са разплатени под 5%, а са договорени едва 25%. Спешно, наистина спешно,  с много разум, трябва да предприемем мерки за образованието. Това, което правите с издирването на децата и воденето насила на училище, сигурно е ПР-акция. А това, до което стигна вицепремиерът Симеонов - държавата да отнема децата на родителите, е абсурд. Не е това начинът! Проблемът за отпадането на учениците е посочен в много изследвания. Той е в две измерения - бедност и неефективност на образователната система. Ето защо ние ще предложим алтернатива и тя е:

промени в закона за училищното образование

въвеждане на минимални нива на заплащане в сектор наука и за научна степен, един учебник в един клас за цялата страна, и то като държавен ангажимент, издаван от Министерството на образованието. Надявам се, че черно-белите и цветните учебници дават аргумент в тази посока. Национална карта на нужните кадри на икономиката, планиране на броя паралелки, най-вече в професионалните училища, защото е абсурд училищната система и висшето образование да бълват безработни, а икономиката да наема хора отвън. Големият проблем е разликата между образователната система и нуждите на българската икономика. Това изисква планиране и държавнически поглед за години напред - каква икономика ще развиваме и какви кадри ще осигурим за нея.
Второто средство за борба с бедността е именно икономика и производство.

Малкият и средният бизнес е на колене

Големите получават всички обществени поръчки, а малките са подложени на административен и политически рекет. Ще подкрепим всяко ваше усилие за административна реформа, но категорично ще се противопоставим на всеки натиск и изнудване на малък, среден и микробизнес. Трябва да проумеем, че през 2020 г. европейските пари свършват. И макар и много късно, отново спешно, трябва да предприемем мерки за родно производство и икономика. Надявам се този път да подкрепите закона за храните, внесен от "БСП за България". Да защитим родното производство, още повече на фона на категоричните доказателства вече за двойни стандарти в качеството на храните в Западна и Източна Европа. При вас, на банките ви, се намира нашият закон за държавните и общинските предприятия, законът за публичните предприятия, чиято цел е да стабилизира държавната и общинската собственост и да даде възможност за инвестиции и нейното развитие. В предизборната кампания, когато говорихме за това, се отнесохте иронично и с бележка, че едва ли не връщаме стария режим на плановата икономика. Радвам се, че днес узряхте до идеята да създавате сами нови държавни предприятия. Изглежда това е еволюция в политическото мислене вдясно. Затова се надявам да подкрепите

закона за публичните предприятия

който защитава държавната и общинската собственост. Една от нуждите на бизнеса, за да го развиваме като български и роден, е да получава адекватно финансиране. Ще предложим до края на годината на вашето внимание нов закон за "Банка за развитие". Стига с това изкривяване. Банката за развитие финансира шест големи бизнесмени в България, а не малкия и среден бизнес. Крайно време е това да се промени и в този закон ще ви предложим да се намалят лимитите на кредитите, които се отпускат, да се разбият на малки и да отидат до малкия и среден бизнес.
Третото средство за преодоляване на бедността и увеличаване на доходите е борбата с паралелната държава, която годишно краде 10 млрд. лв. Те изтичат в нечии джобове и не отиват за пенсии, здраве, социална система, за образование. Това е

антикорупционното законодателство

Имаме своето предложение, обсъдено е с професионалните общности, приети са техните професионални бележки. Не претендираме за съвършенство. Днес ще го представим пред президента на републиката, след това пред европейските посланици и двамата еврокомисари - по върховенство на закона и комисаря по правосъдие. Ако не спрем, но истински, а не с имитация корупцията, няма да се справим нито със съвземането на икономиката, нито с увеличаване на доходите, нито с намаляването на бедността.
Избор на ВСС ни предстои. Предложихме шест перфектни кандидатури, според нас, професионално и морално, без квотен принцип и без договорки. Надяваме се да изберем най-добрите - тези, които ще проведат съдебната реформа такава, каквато я искаме - до бърз и обективен процес и справедливи присъди. Всички наши политики ще предложим в

алтернативен бюджет за 2018 г.

водени от тревогата за три неща - неграмотност, бедност и влошен здравословен статус на нацията. Гледаме на тези три проблема като елемент на националната сигурност. Нека като държавници, а не като едномандатни политици, да прозрем, че това са проблеми не само на настоящето. Това е огромен проблем на бъдещето на нацията. Защото неграмотна, бедна и болна нация няма бъдеще. Затова ще изработим алтернативен бюджет, в който ще предложим сериозни, аргументирани мерки за преодоляване на тези три проблема.
През първия сезон на този парламент показахме, че сме ясна и аргументирана опозиция. Този втори сезон бих нарекла сезона на алтернативата. "БСП за България" ще очертава различни възможности за развитието на България. Нека българските граждани да преценят кое е по-добро - това, което предлага управлението или това, което предлага "БСП за България". И да направим своя избор.

На добър час и успех!http://www.duma.bg

Към статията няма коментари. Напишете първия.

Добави коментар

Всички полета отбелязани с * са задължителни


 • Моля въведете буквите от картинката.

Народно събрание

prev
next

Времето

София
 • София
 • Пловдив
 • Варна
 • Бургас
 • Русе
 • Стара Загора
 • Плевен
 • Пазарджик
 • Добрич
 • Враца
 • Разград
 • Благоевград
 • Перник
 • Ловеч
 • Видин
 • Кърджали
 • Сливен
 • Велико Търново
В момента15
 • Днес23.5.2018

  15

 • четвъртък24.5.2018

  14|26

 • петък25.5.2018

  13|27

В мрежата днес

prev
next