klassa_en Klassa.bg
20-08-2017

Вход|Регистрация|

В кръчмите по морето дерат и с такси „празна чиния” и „тирбушон”

Иван Първанов

image

 След скандала „празен стол”, разразил се през последните дни, курортисти се оплакаха в социалните мрежи и от други странни такси в заведения по морето. В един от постовете във Фейсбук потребителка разказва, че тя и компанията и били изненадани с нерегламентирана и нефигурираща никъде в менюто такса „празна чиния”, която персоналът на заведение в Созопол си удържал от празнуваща компания.

11 възрастни и 3 деца празнували рожден ден в заведението и направили сметка за над 400 лв. когато дошло време да плащат обаче, сервитьорката ги поляла с леден душ като им казала, че дължат и по 2 лв. на човек заради използваните за поставяне на парчетата торта чинии. Така за секунди заведението спечелило 28 лв. ей така, от въздуха. Друг потребител на Фейсбук с име Иван Маринов пък разказва случай отново от морето, но от Варна, където в заведение в центъра на града празнували сватба. управителят на заведението предварително ги успокоил, че няма проблем и че могат да си внесат отвън виното и ракията, след като яденето и другите питиета ще се поръчат и купят от заведението. В разгара на веселието, когато сватбарите решили да отворят бутилките с вино и помолили за тирбушон, барманът с щастлива усмивка им заявил, че ще трябва да платят 8 лв. за да получат пособието за отваряне на бутилките. На възмутения опит на свекъра на обясни, че имат разрешението на управителя да си внесат виното и ракията отвън, барманът арогантно отговорил: „Да, разрешихме ви да си ги внесете и вие го направихте. Но за да имаме и ние някакъв кяр все пак, управителят каза да ви начислим такса за тирбушоните. Хайде сега не се стискайте, че да не вземем да ви сложим такси и за чашите, които ще ползвате за виното.”

Оказва се, че в България има и други подобни случаи. В постовете под разказите за таксите „празна чиния” и „тирбушона” възмутени споделяха как да били принудени да плащат и за други внесени отвън храни и напитки в заведения. Не всички хора обаче, реагираха по подобен гневен начин. Някои заявяваха, че е напълно нормална след като се опиташ да „прекараш” заведението като му ползваш интериора и посудата, а си внасяш евтино или домашно пиене отвън, персоналът на свой ред да се опита да те „прекара”. Хора, прекарали повечко време зад граница пък обясняваха, че в повечето заведения в Европа това си е напълно нормална практика и дори имало име „corkage”, или казано по нашенски такса „сервиз”, за ползване именно посудата на заведението. Единствената разлика била, че в Европа, когто клиентите искали информация дали могат да си внесат отвън храна и питиета, персоналът ги уведомявал предварително за тази такса, а не ги поставял пред свършен факт в края с поднасянето на сметката.

Към статията няма коментари. Напишете първия.

Добави коментар

Всички полета отбелязани с * са задължителни


  • Моля въведете буквите от картинката.

Народно събрание

prev
next

Времето

София
  • София
  • Пловдив
  • Варна
  • Бургас
  • Русе
  • Стара Загора
  • Плевен
  • Пазарджик
  • Добрич
  • Враца
  • Разград
  • Благоевград
  • Перник
  • Ловеч
  • Видин
  • Кърджали
  • Сливен
  • Велико Търново
В момента15
  • Днес20.8.2017

    15

  • понеделник21.8.2017

    14|26

  • вторник22.8.2017

    13|27

В мрежата днес

prev
next