klassa_en Klassa.bg
26-04-2018

Вход|Регистрация|

Нинова лъже като сръбска циганка. Ако спечели изборите...Не дай, Боже!

Автор: Тони Филипов, Д-р

image
 • Автор: klassa.bg
 • Дата: 19.3.2017
 • Видяна: 5948 пъти

 Категорично може да се каже, че именно умението да се лъжат себеподобните отличава човека от животното… Измамата е изкуство, разработвано търпеливо през вековете на човешка цивилизация и си остава до ден днешен най-могъщото оръжие в борбата за власт.

 

Робърт Грийн

 

 

 

Времето лети. До изборите останаха няма и две седмици. А победата седи на петлето на кантара и не мърда ни на ляво, ни на дясно. Социолозите, по свои съображения, които не винаги са изцяло научни, даряват по някой процент вляво или вдясно и везната климва леко. Но идват други социолози и отново я уравновесяват. Борбата е като на третия ден на Шипка. В боя влизат и телата. Телата на много истини…

 

Миналата седмица зачекнахме темата с лъжите на Нинова относно санкциите на/срещу Русия. И много други журналисти и политици се опитаха да ѝ обяснят, че или напълно не разбира проблема, или грозно го манипулира. Но тя упорито отказва да чуе. И с всеки изминал ден все повече си заработва прякора

 

„Госпожа Лъжа“. През изминалата седмица пак нагло се изплези на истината.

 

"Защо на България е забранено да си продава киселите краставички в Русия, а "Мерцедес" миналата седмица откри фабрика в Русия? Докога в Европа ще се гледа на България като втора ръка хора?!"

 

По принцип въпросът е резонен. Сбъркан е само адресатът. Двойният стандарт в случая не е на Европа, а на Русия. Ноторен факт е, че санкциите срещу Русия бяха наложени от ЕС и САЩ като отговор на насилственото анексиране на Крим, което е грубо нарушение на международните договорености, постигнати след Втората световна война, че установените граници няма да бъдат променяни.

 

Тези санкции се изразяваха в замразяване на авоарите и забрана за стотина видни руски политици и бизнесмени, сред които и трима приближени на руския президент Путин (неговият бивш партньор по джудо Аркадий Ротенберг и двамата най-големи акционери на Банка "Русия" - Юрий Ковалчук и Николай Шамалов) да влизат на тяхна територия. По късно към санкциите бяха добавени някои рестрикции към държавните руски банки, продажбата на оръжия, на технологии с двойно предназначение и на технологии в областта на енергетиката.

 

На което Русия отговори с икономическо ембарго. И, ако някой трябва да каже защо немски мерцедеси може, а български корнишони не може, това е батюшката. Като ми остане време ще седна и ще помисля кога за последен път съм ял български корнишони. Но сега нямам толкова свободно време…

 

На какво разчита госпожата, та лъже така смело и безотговорно? На това, че част от хората не знаят истината. И не е необходимо да им се казва. Другите я знаят, но ще я забравят. Хората бързо забравят. Пък, ако някой не забрави, едва ли ще посмее да попита. Пък, ако попита, едва ли някой ще му отговори… Така си вървят нещата у нас от години. Нямаме причина сега да ги променяме.

 

Не е прав Линкълн. Възможно е постоянно да се лъжат всички хора. Стига да се сменят лъжците. Макар че те и излъганите се смениха за тия години.

 

В интерес на истината трябва да кажем, че Борисов беше един от първите, които заговориха за премахване на санкциите срещу Русия, защото нанасяли огромни щети на "бизнеса, икономиката, селското стопанство - на всичко". По-късно обаче в Брюксел обърна палачинката. "Има нещо по-важно от печалбата, бизнеса, икономическия интерес. Това е човешкият живот, ценностите, които ЕС и всички ние изповядваме…“ Пред българските журналисти добави: „Бил съм от хората, които казваха санкциите да паднат. Слагали сме изричното уточнение, ако се спазят споразуменията от Минск.“

 

Може да са го слагали, но наум. Иначе и ние щяхме да го чуем. Всъщност, не, не може. Защото споразумението в Минск се сключи през февруари 2015 г., Европейският съвет постигна съгласие да обвърже продължителността на санкциите с пълното прилагане на споразумението на 19 март 2015 г., а Борисов заговори за падането на санкциите още през 2014 г. На 4 април 2014 г. заяви: „Моето лично мнение е да няма санкции за Русия…“

 

Днес Борисов вече говори без „ако“ и „може би“:  

 

"Искам да видя Нинова как отива като премиер в Брюксел и казва, че България налага вето на санкциите срещу Русия. Ще постави страната ни в чудовищна изолация от света.“

 

За падане на санкциите се обяви и кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева. Аргументите ѝ не бяха по-различни от тези на Нинова – големите икономически загуби на българската икономика. В хора се включи и кандидатът на БСП, а впоследствие и избран президент, Радев: "Не виждам каква е практическата полза от санкциите на ЕС срещу Русия, докато загубите са очевидни…"

 

Но Нинова се оказа най-упорита в искането за отмяна на санкциите и „най-евристична“ в доказването на вредата от тях. Докато и Борисов, и Цачева, и Радев говореха за икономически загуби „по принцип“, Нинова реши, че ще звучи по-достоверно, ако ги облече в числа - 1.2 млрд. загуби.

 

Всеки, който си направи труда да провери в НСИ, ще види, че целият ни износ за Русия, който отдавна не е голям, е намалял с някъде около 0.47%, няколко милиона евро, но не десетки, камо ли изумителните 1.2 млрд., както се изхвърли г-жата. Направо се изхвърли като…

 

Не, това не е израз за дама. Макар че пък, ако претендираш за дама, не трябва да лъжеш като сръбска циганка! Както и да е. Най-интересното е, че корнишоните и другите туршии не са сред забранените стоки. Руснакът уважава много българската кисела краставичка. Казвали са ми, че руснаците не сядат да пият, ако не са си набавили поне по една кисела краставичка на бутилка водка. При налагането на санкциите, лекарствата, които са почти една трета от износа ни за Русия, не бяха включени в забранителния списък. Не бяха включени също вина и спиртни напитки, тютюн, консервирани плодове и зеленчуци. Санкциите засегнаха само пресните плодове, основно череши и праскови, от които през 2013 г., преди санкциите, сме изнесли продукция за около 5.5 млн. евро.

 

Някои от защитниците на падането на санкциите изтъкваха и възможни колатерални щети. Европейската занаятчийска продукция, която преди е отивала в Русия, да се насочи към българския пазар и да дъмпингира българските производители. Бих се радвал да видя как антикварните цени на зеленчуците падат. Щото при домати по 3.60 лв. и краставици по 4.20 лв. можеш да се комкаш само. Питайте моите приятели пенсиите. Но цените на зеленчуците не се сринаха нито през 2015, нито през 2016 г.

 

Между другото, България трябва да подкрепя санкциите срещу Русия и по причина на своята национална сигурност и цялост. На юг от нас се установява еднолична диктатура, която никак не е чужда на неоосманистките идеи, на възраждането на Турция в рамки, близки до Османската империя.

 

Не ми се иска да дърпам дявола за опашката, но не бива да си затваряме очите пред опасността, колкото и незначителна да ни изглежда днес, в един момент части от България, населени почти изцяло с туркоезично малцинство, „да пожелаят“ референдум за присъединяване към майка Турция. Безхаберната българска държава в момента тотално пренебрегва въпроса с турските религиозни и политически емисари (при тях разделението е само условно), които шетат необезпокоявани из Родопите. И тогава ние ще можем да потърсим подкрепа единствено в международната общност, в ЕС и НАТО, които осъждат всяко насилствено откъсване на територии от някоя държава. Давам си сметка, че точката на логическо грехопадение на тази теза е Косово. Но Косово е малко по-особен случай. То се случи в контекста на цялостния разпад на Югославия с всички кървави последици от това.

 

През уикенда Нинова изръси поредната популистка теза: „Ако спечелим изборите, ще отменим Постановление 208 за настаняване на бежанци в българските общини и поемане на здравните и социалните им осигуровки. Не защото не ги уважаваме и не сме състрадателни, а защото българската държава не дава същите условия на собствените си граждани. Искаме българите да са с равни права в собствената си държава.”

 

„Ако!" Каква голяма дума!

 

Казват, че когато застанал пред портите на Спарта, Филип Македонски пратил послание: „Предайте се, защото, ако превзема града, всичките ще ви изколя!“ На което спартанците отговорили: „Ако…“

 

Та и Нинова така. Ако…Не дай, боже!

 

Когато имаме политици като Нинова, няма защо да се учудваме на поведението на гражданите на Елин Пелин и Белене. Обикновените хора мислят с телевизора си, не с главата си. По-лесно е. А на телевизора, ако не е Нинова, ще е Борисов, ако не е Борисов, ще е Нинова… Те са способни да объркат професионалните мислители, та камо ли простите люде.

 

Автор: Тони Филипов, Д-р

Към статията няма коментари. Напишете първия.

Добави коментар

Всички полета отбелязани с * са задължителни


 • Моля въведете буквите от картинката.

Народно събрание

prev
next

Времето

София
 • София
 • Пловдив
 • Варна
 • Бургас
 • Русе
 • Стара Загора
 • Плевен
 • Пазарджик
 • Добрич
 • Враца
 • Разград
 • Благоевград
 • Перник
 • Ловеч
 • Видин
 • Кърджали
 • Сливен
 • Велико Търново
В момента15
 • Днес26.4.2018

  15

 • петък27.4.2018

  14|26

 • събота28.4.2018

  13|27

В мрежата днес

prev
next