klassa_en Klassa.bg
25-04-2018

Вход|Регистрация|

Георги Гергов, или кой, къде е в схемата...

image

 "Не е тайна, че съм привърженик на СДС. БСП е нещо, което е приключило".

Познайте кой е казал това:

Оставям ви да помислите над тези думи, а междувременно още един цитат от същия човек:

"Загубих 17 милиона, но съм със СДС... Не съм на страната на СДС, а СДС е на моята страна. СДС подкрепя моите начинания, защото това им е програмата".

Авторът на тези прозрения се нарича Георги Гергов. Думите му са от интервю във вестник "Марица", което е дадено на 19 октомври 2000 година. Не е ли удивително каква политическа страст блика от изявленията, каква убеденост, какъв размах, какъв емоционален огън...
Страничен читател на това интервю едва ли би повярвал, че днес Гергов е член на Изпълнителното бюро на БСП, отговорник по коалиционната политика и дясна ръка на лидерката Корнелия Нинова. Това е историята на една истинска политичиска метаформоза, която символизира всичко отрицателно с което може да ни замери политическият живот на България.

Днес вече "седесарят" Гергов се е превърнал в "социалист". И в двата случая обаче кавичките са наложителни, защото той не е нито едното, нито другото. Този, който се кълнеше в любов на СДС и уверяваше, че завинаги ще е техен, само няколко години по-късно емигрира в левицата, стана председател на БСП в Пловдив, на Пловдив-област и достигна политичиски висини в партията, благодарение на мрежата си от лобистки интереси, схеми за натиск и вродена способност да бъде преследвач на собствените си интереси. 
В интервюто в "Марица" преди 17 години обаче има едно изречение, което ни дава ключ за разбиране на поведението на Гергов и ни позволява да изчислим неговите политически маневри. В него той доста иновативно за ония години настоява в България да има закон за лобизма, точно както в САЩ, защото това щяло да позволи да има "открити и ясно очертани лобита и ще се знае кой къде е в схемата".
Той мисли за света в схеми. Схемата е нещо като икономическа пирамида и за Гергов е най-важното той да намери своето място в паричните потоци, за да може да се възползва от всяка една обществена ситуация. 
Именно заради схемата вероятно маститият бизнесмен се е махнал от орбитата на СДС, когато синята партия се насочи директно към политическото гробище и си е избрал столетницата, заради гаранциите за по-дълъг живот, просперитет и икономически схеми. 
Големият въпрос обаче е как БСП търпи такъв човек в своите редици? Как обикновените социалисти се примиряват с наличието на подобна фигури в партия, която трябва да защитава ударените от прехода, тези, които работят, а едва свързват двата края и се чудят как да си платят сметките за тока. Гергов е от хората, които спечелиха от прехода. Участва активно в безпринципното преразпределение на държавни дълготрайни матреални активи в особено големи размери, ощетявайки милони трудещи се. Днес трябва да е глас на ощетените! Безкраен цинизъм!

Във фигурата на ексседесаря маскирал се като социалист има и друг уникален момент. БСП от много години насам се опитва да бъде алтернатива на ГЕРБ, да очертае друг път на развитие на държавата, друго разбиране за властта, ново отношение към управлението. В същото време Гергов в компания неведнъж е споделял, че за него има само един държавник у нас и това е негвият голям приятел Бойко Борисов. Има много свидетели на тези негови думи. Много хора са го чували как се възторгва от Генерала, как говори за близките си отношения с него. Това дори не е публична тайна, а крилата история, която кара хората с чувствителни стомаси да им се повдига. 
Защото заради хора като Гергов политиката у нас се възприема като сделка, като постоянна далавера, като процес при който са важни банковите сметки, а не идеите. Да живее политиката на схемите, и нейният пророк Георги Гергов. 

Хора като Гергов погрешно биват наричани бизнесмени. Бизнесмен не е мръсна дума. Това са хора, които рискуват, но в крайна сметка създават нещо със собствени усилия и скъсани нерви. 
Гергов получава наготово всичко. Хотел "Ленинград" и Панаира в Пловдив, ЦУМ, курорта "Слънчев ден", където строителен работник загина при нерегламентирано събаряне на сграда, трагедия подобна като тази в тунела «Ечемишка»!

И заради това въпросът на живота му е бил в коя партия да са запише, за да може да си подсигури просперитета и милионите. 
В началото е СДС, днес е в БСП, но ще се учуди ли някой, ако един ден го види в ГЕРБ?

Все пак за него е най-важно да се знае кой, къде е в схемата...

Коментари (14)

Отвратен каза: 2017-02-12 23:26:17

Повдига ми се от простотията на червените свине,или по-точно овце /свинята все пак е интелигентно животно/,след като са си избрали свинаря Георги Гергов да ги ръководи. Та слепи ли са и не виждат,че той е мафиот,бивш седесар и пръв приятел на Бойко Борисов??

Tien каза: 2017-02-12 10:59:47

Гергов е пример от буквара по анти социализъм и про соросоизм.Кат правило,за други милионери соросоидите трудно се сещат.В същото време,те гузно мълчат за новия кандидат-депулап от Герб-Антон Тодоров,автор на "Шайката Борисов,Росен,Цецо и др".При сродната си душа,Цветанка Ризова,новоизлюпения гербаджия обясняваше,че е виновно Римското право и той се сменил,защото се сменили обстоятелствата:от изпаднал седесар го купили за депулап от Герб.Ако към неговата "Шайка" доавим Цачева,Павлова и пр. и пр. ще получим СПОНСОРСТВОТО НА БСП за създаването на Герб.Аз лично,не се гордея с това спонсорство.

Лилова каза: 2017-02-11 19:22:09

Свинарят в затвора !

Томов каза: 2017-02-11 16:59:58

Абсолютно падение - как е възможно партия с вековна история да бъде манипулирана от престъпници ? Позор !!! Гочето е позор за БСП.

Кур Нел каза: 2017-02-11 07:30:36

БСП не е никаква лява партия. Това е партия на едрия,олигархичен и спекулативен капитал. А свинарят Георги Гергов е затънал в дългове /стотици милиони/ и ползва БСП за да се докопа до кокала чрез нея.

ХА-ха! каза: 2017-02-10 22:55:47

Един мошеник ,заграбил и погубил много цъфтящи предприятия!С ПАРИТЕ СИ КУПУВА И ПАРТИИ!

Долу БСП каза: 2017-02-10 22:45:36

Така им се пада на червените свине-свинарят Георги Гергов да ги пасе. Гошето е бивш седесар,а сега е заклет гербаджия и пръв приятел на Бойко Борисов- какво прави в БСП? Комунягите напълно са изкукуригали.

Овчар каза: 2017-02-10 20:36:55

Свинарят е купил с откраднати от държавата пари и кака Корнелия,и цялата партия-столетница. С избора на Гошето /Георги Гергов/ в Изпълнителното бюро на БСП започна началото на края на БСП .

Демон каза: 2017-02-10 14:57:24

Преди конгреса на БСП пророкувах, „== ако Гергов остане в ИБ на партията, това значи, че нищо не се променя и БСП ще продължава да затъва. Е, Гергов остана!

ГЕРБ FOREVER каза: 2017-02-10 08:13:02

В същото време Гергов в компания неведнъж е споделял, че за него има само един държавник у нас и това е негвият голям приятел Бойко Борисов.

Отиди на страница

Добави коментар

Всички полета отбелязани с * са задължителни


 • Моля въведете буквите от картинката.

Народно събрание

prev
next

Времето

София
 • София
 • Пловдив
 • Варна
 • Бургас
 • Русе
 • Стара Загора
 • Плевен
 • Пазарджик
 • Добрич
 • Враца
 • Разград
 • Благоевград
 • Перник
 • Ловеч
 • Видин
 • Кърджали
 • Сливен
 • Велико Търново
В момента15
 • Днес25.4.2018

  15

 • четвъртък26.4.2018

  14|26

 • петък27.4.2018

  13|27

В мрежата днес

prev
next