klassa_en Klassa.bg
26-04-2018

Вход|Регистрация|

ГЕРБ раздава плажове в последния момент

Управляващите продължават с безобразията и замитането на следите, твърди депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

image

 Атанас Зафиров е роден в Бургас. Завършил е български език и история във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", а след това финанси в същия университет. Има специализации по политология и политически мениджмънт в Нов български университет, Българското училище за политика и Московската школа за политически изследвания. Бил е старши експерт в община Бургас. Депутат в 42 и 43 Народно събрание от Бургаски избирателен район. Зафиров е председател на Съвета за външна политика, сигурност и отбрана към НС на БСП.

 "Целта е усвояване на рушветите, част от които ще потъне в нечии джобове, а друга ще се излее като река в предизборната кампания на ГЕРБ"

- Г-н Зафиров, обявихте на пресконференция вчера, че управляващите в оставка продължават да раздават плажове на близки фирми. Какво ви дава основание да твърдите това?
- Още на 21 декември, на брифинг в НС предупредихме за нечистоплътност и предрешеност на провежданите конкурси за 20-годишни плажни концесии. Припомням, че се проведоха 7 конкурса за най-атрактивните плажове по Южното Черноморие, като този за Бургас-Север беше отложен. За съжаление, две седмици след това, нещата се случват точно по начина, за който предупредихме. Те са обвити в безпрецедентно затъмнение и се създава общото усещане, че има едни хора, които искат да осребрят участието си във властта в последната секунда на това управление.
Нещо повече, освен процедурите, за които предупредих, буквално в последните дни на годината - на 29, 30 и, забележете, на 31 декември са развалени концесии и са насрочени петгодишни търгове за нови, изключително атрактивни плажове. Единият от тях е Слънчев бряг-Север, на който ще се спра по-подробно...
- Какво е характерно за проведените до момента конкурси?
- Сгрешени формули. Още в стартовия пакет, приет от МС, е сгрешена основната формула за изчисление, след което седмица след старта на процедурата участниците получават по имейл подменени документи в движение. Това води до пълно объркване у кандидатите и драстично намаляване на реалния срок за подаване на документите. При заложени в закона 30 дни, сега реално те са 11. Има съмнения за запазени предварително номера в министерството, липса на документи от участници, на които е отговорено, че това не е проблем, отстраняване на участници с цена 0 лева за чадър и шезлонг, наети външни експерти за оценяване, неспазени срокове за оповестяване на резултатите от отворените оферти - десетдневен, по закон, а не се оповестяват вече осемнадесети ден.
- Не е ли търсен умишлено ефектът търговете да започнат в края на годината, когато има най-много почивни дни?
- Така е. Съмненията са напълно основателни. Времето за оценка на офертите е просрочено прекалено дълго, сякаш, за да се натъкми процедурата или поне в обществото остава подобно усещане. Още повече, че към 9 януари 2017 г. никой не знае какъв е съставът на комисиите, оценяващи предложенията. Витаят слухове, че специалисти на Министерството на туризма са отстранени, за да бъдат наети външни лица. В публични изяви на експерти със сериозен опит и солидно име в бранша се твърди, че протоколът за класиране на кандидатите за плаж Поморие-Централен не е подписан от държавния експерт от МФ Анастасия Кадриш, поради отсъствие, а от наетия външен експерт Мария Велкова. Това е същата дама, която стана известна с редица еротични фотосесии и която, оказва се, разбира и от плажни концесии. Скандалното в процедурата е, че съгласно жалба от участници в нея, подадена до КЗК, при отварянето на пликовете са допуснати редица фрапиращи нарушения, толериращи двама от участниците, като липса на документи, нарушаване целостта на пликовете, наличие на документи в плика на един от тези двама участници, изготвени от другия. Всичко това е грубо нарушение на правилата, подсказващо предварителна съгласуваност, неспазване  на законовите срокове за приключване на работата на този  орган и т.н. - все обстоятелства, които сочат предрешеност в крайния резултат. Още повече, че елементарна проверка в Търговския регистър показа изключително любопитни имена като основатели в едната от двете свързани фирми, за което запазвам право за коментар след окончателното обявяване на резултатите и спечелилите.
Офертите отдавна са отворени, но за разлика от Закона за обществени поръчки при концесиите няма изискване другите участници да разпишат документите на конкурентни фирми, за да се гарантира, че книжата няма да бъдат подменени. В публичната част се изчитат имената на участниците и нищо повече. Следва закрито заседание на комисията, която оценява офертите. Какво тогава пречи да се анализират внимателно всички предложения, да се подменят тези на избраната фирма и така тя съвсем законно да бъде обявена за победител. При толкова дълго мълчание от страна на Министерството на туризма тази хипотеза става напълно основателна.
- Разкажете какво се случва с конкретни плажове.
- За Бургас-Север - плажа за който алармирах преди 2 седмици, сигналите са в ГДБОП, върви проверка, не е ясно кога ще бъде насрочена нова процедура. За Поморие-Централен е отбелязано в протокола, че двама от участниците не са подали декларации за липса на данъчни задължения. Ако една от тези фирми спечели процедурата, със сигурност ще последват поредица от обжалвания от всички други участници и те ще имат основания. Отстранен е участник, предложил нулева цена на чадърите и шезлонгите! Добре е догодина, когато туристите за пореден път бъдат "изненадани" с космически цени на плажните съоръжения, да се знае, че е имало фирми с нулеви цени, но са били отстранени с неясни мотиви. И хората да споменават "с добро" Ангелкова и Бойко Борисов.
Неособено изненадващо, малко след като правителството благосклонно оставя хотелиерите да продължат да стопанисват плажа на Слънчев бряг, един от акционерите във фирмата концесионер обявява, че влиза като собственик в закъсалия отбор "Ботев" - Пловдив, за да го оздравява. След проверката от август, когато като нарушение е констатирано наличието на 23 броя преместваеми обекта в нарушение на позволената площ, следва проверка през октомври, извън сезона, която установява 165 такива. Разликата в тези два месеца е, че фирмата вече е отказала да плаща футболния рекет. Следва разправа. Концесията е прекратена с писмо до областния управител на Бургас. В него са описани неверни обстоятелства. Оказва се обаче, че има  обезпечителна заповед на Апелативния съд в София от 23 декември, която  категорично разпорежда спиране на изземването на плажа. Въпреки това започва търг с тайно наддаване за 5-годишен срок на плажа, без на практика да има иззет обект. Областна управа прекратява изземването. Въпреки това обявата за нов търг продължава да стои, въпреки че обектът все още не е предаден или иззет от концесионера. Той не се намира във владение и под управлението на министъра на туризма, поради което той няма право да сключва сделки, свързани с управлението му, какъвто е договорът за наем.
- Каква е стойността на концесионната такса? Има ли промяна в нея?
- Концесионната такса до момента е 1 200 000 лева на година, с оставащи 5 години, а тайният търг е с начална цена 356 000 лева. Не вярвах на очите си, но в него е заложено, че цената на чадърите и шезлонгите не влияе на крайното класиране! За капак ще отбележа, че заповедта е издадена ад хок от заместник на министъра, който няма такива правомощия. Съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие морските плажове или части от тях, които не са предоставени на концесия, се управляват от министъра на туризма чрез отдаването им под наем по реда на Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост за срок до 5 години срещу задължение на наемателя да заплаща наемна цена и да извършва задължителните дейности. 
Да не говорим, че от мотивите на заповедта не личи необходимост сега да се провежда процедурата, тай като касае летния сезон. Не личи необходимост и от отдаване под наем на обекта, тъй като същият може да се отдаде чрез концесия и в проекта на договора не е предвиден механизъм за задължаване на наемателя да извършва задължителните дейности на морския плаж съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие в случай, че същият не изпълнява задълженията си, с което е застрашен общественият интерес. Както се казва - някой ще удари големия джакпот с един такъв петгодишен договор. 
- Има ли обществен резонанс от скандала и какъв е той?
- От началото на новата година това е основна тема в региона и медиите. В момента върви протестна подписка срещу опорочените процедури с близо 100 подписа на хора от бранша. Скандалът придоби и международен оттенък, като миналата седмица една чикагска радиостанция на български език излъчи почти едночасов репортаж и интервюта с експерти по темата. Позволявам си да цитирам и мнението на Румен Драганов, член на Националния борд по туризъм. "Процедурите за плажните концесии, които Министерството на туризма стартира в края на миналата година, трябва да бъдат прекратени заради множеството обезпокоителни сигнали за опорочени търгове".
При всички положения се поставя огромна динена кора пред следващите две правителства - служебното на ген. Румен Радев и кабинета, който ще встъпи след предсрочните парламентарни избори. Голяма част от фирмите, участници в плажните търгове, вече са ангажирали солидни адвокатски кантори, които ще търсят пропуски в процедурите. А такива безспорно има. Има и сигнал до главния прокурор за противозаконното поведение на министерството. Министърът в оставка Ангелкова, е на път да остави тежко наследство в последните дни на управлението си.   
Единственият мотив на ГЕРБ да поискат удължаване живота на този парламент са тези и подобни десетки безобразия във всички министерства. Целта е тяхното финализиране и усвояване на рушветите, една част от които ще потъне в нечии джобове, а друга ще се излее като река в предизборната им кампания.

Коментари (2)

Stefan Marinov каза: 2017-01-10 06:44:06

Управляващите продължават с безобразията и замитането на следите, твърди депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

Stefan Marinov каза: 2017-01-10 06:42:36

"Целта е усвояване на рушветите, част от които ще потъне в нечии джобове, а друга ще се излее като река в предизборната кампания на ГЕРБ"

Добави коментар

Всички полета отбелязани с * са задължителни


 • Моля въведете буквите от картинката.

Народно събрание

prev
next

Времето

София
 • София
 • Пловдив
 • Варна
 • Бургас
 • Русе
 • Стара Загора
 • Плевен
 • Пазарджик
 • Добрич
 • Враца
 • Разград
 • Благоевград
 • Перник
 • Ловеч
 • Видин
 • Кърджали
 • Сливен
 • Велико Търново
В момента15
 • Днес26.4.2018

  15

 • петък27.4.2018

  14|26

 • събота28.4.2018

  13|27

В мрежата днес

prev
next