klassa_en Klassa.bg
24-06-2017

Вход|Регистрация|

Майонезата – какво няма и какво има в нея?

image
  • Автор: klassa.bg
  • Дата: 14.6.2016
  • Видяна: 19402 пъти

След шокиращата новина, че в майонезата няма яйца  бавно започнаха  да се  открояват един след друг фактите   какво има и какво няма в нея:

ИМА ЗАВИШЕНИ ВЪГЛЕХИДРАТИ

 

          Тревожно е, че захарите са добавяни и в продукти рекламирани като детски. В един от тях (нискомаслена детска майонеза „Олинезко”на Олинеза) малкото мазини са “компенсирани” с 21% въглехидрати, от които 5% са захар. Много или малко е това – само захарта за една опаковка от 450 грама е 22,5 грама, което е еквивалентно на почти 5 чаени лъжици захар!

 

По същество въглехидратите заместват липсващите мазнини, а въпросните “майонези” се доближават повече до шоколада по хранителна и енергийна стойност, отколкото до международните стандарти.

 

            Макар да са разрешени за използване в храните, допълнителното влагане на въглехидрати в майонеза променя коренно хранителния профил на продукта. В така направените “майонези” близо 50% от енергийната стойност се дължи на въглехидратите, срещу 2-5% нормално. Допълнително, те имат по-висок гликемичен индекс и могат да представляват потенциална опасност за диабетиците.

 

          Това е основната причина за скритото пълнеене  – зави Богомил Николов председател на  Активни потребители. От дълги години погрешно се води война с мазнините, като основна причина за наднорменото тегло, но всъщност захарите и скрите захари под формата на нишесте водят до високите нива на наднормено тегло, особено при децата.

 

НЯМА МАЗНИНИ

 

          Вместо 65 – 80 % масленост у нас декларираните стойнсти са средно 35%. Има измерени и по-ниски стойности – 27 – 28%. Подобни майонези би трябвало да се наричат «супернискомаслени». Най-ниската измерена стойност е е само 6.5% на на ЕТ Николина Алендарова, произведен за фирма Белла, продаван в Метро.

 

ИМА НЕТОЧНОСТИ НА ЕТИКЕТА

 

          Анализът на етикетите показва, че в 3 от 16 търговски марки хранителната информация е непълна и те не отговарят на изискванията на Регламент 1169 на Европейската комисия. Този факт явно е пропуснат както от Агенцията по храните, което не е новина, така и от търговците продавали тези продукти в Метро, Кауфланд и Фантастико, все вериги с претенции за загриженост към потребителите. Етикетите разкриват и друга интересна подробност. В 6 от 16 търговски марки от състава на продуктите отсъстват яйцата. Това означава, че те не могат да се именуват майонеза, защото в тях липсва основната хранителна съставка каквато са яйцата. Според международните стандарти тези храни би трябвало да се наричат "салатен дресинг”.

 

НЯМА СТАНДАРТ

 

Използваните в България рецептури не отговарят на нито един от международно утвърдените стандарти за майонеза. Обобщено рецептурите са представени в карето по-долу, като са маркирани различията със стандартите в други държави. Видно е, че у нас майонезите са подложени на съществена “иновация” от повечето производители. В тях значително е намалено съдържанието на растително масло. Липсата му е компенсирана с добавяне най-вече на много вода. Друга характерна особеност на родните продукти е озахаряването. За да добие плътност и форма в майонезите са добавяни големи количества въглехидрати под формата на нишесте и технологичните добавки гума гуар и гума касантан. По същество повечето търговски марки майонеза представляват водно-нишестена емулсия с добавено растително масло, киселина и подправки, а понякога и яйца.

Коментари (5)

Steffie каза: 2016-07-20 18:30:08

The abtiily to think like that is always a joy to behold http://uqnyajfpcvj.com [url=http://nayzprz.com]nayzprz[/url] [link=http://vcpxmpsj.com]vcpxmpsj[/link]

Jennabel каза: 2016-07-19 13:23:25

Begun, the great internet educitaon has.

Makalah каза: 2016-07-19 07:15:01

AKAIK youv'e got the answer in one! http://bqofquohs.com [url=http://vwmeigyb.com]vwmeigyb[/url] [link=http://mnryagdfvnn.com]mnryagdfvnn[/link]

Ireland каза: 2016-07-18 11:04:50

Wait, I cannot fathom it being so sthargrtfoiward.

Cathy каза: 2016-07-18 06:32:00

The days are long, but the years are short. I do’nt want to miss them! For more short and sweet ideas on how to stop and smell the roses, to enjoy the little things in life, check out my 31 Days to Smell the Roses series.

Добави коментар

Всички полета отбелязани с * са задължителни


  • Моля въведете буквите от картинката.

Народно събрание

prev
next

Времето

София
  • София
  • Пловдив
  • Варна
  • Бургас
  • Русе
  • Стара Загора
  • Плевен
  • Пазарджик
  • Добрич
  • Враца
  • Разград
  • Благоевград
  • Перник
  • Ловеч
  • Видин
  • Кърджали
  • Сливен
  • Велико Търново
В момента15
  • Днес24.6.2017

    15

  • неделя25.6.2017

    14|26

  • понеделник26.6.2017

    13|27

В мрежата днес

prev
next