Постоянният представител на Русия в ОССЕ обвини НАТО във въоръжаването на Украйна

Постоянният представител на Русия в ОССЕ обвини НАТО във въоръжаването на Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.06.2021
  • Сподели:

НАТО под прикритието на учения снабдява Украйна с оръжия, които ще попаднат във въоръжените сили на Украйна и паравоенните сили на украинските националисти, заяви Александър Лукашевич, постоянен представител на Русия в ОССЕ.

 

Милитаризацията на Украйна и вливането на оръжия в нея абсолютно няма да допринесат за установяването на мир в Донбас, а напротив, ще подтикнат горещите глави в Киев към нови кръгове военна ескалация в източната част на страната, «заяви руският постоянен представител в ОССЕ в интервю за РИА Новости.

 

Постоянният представител на Русия в ОССЕ обвини НАТО във въоръжаването на Украйна

 

 

Руската страна възнамерява да призове СММ на ОССЕ в Украйна да повлияе на ситуацията, да предотврати и да работи с украинското ръководство в полза на мира.

 

„В бъдеще, както и през предходните години, оръжията ще бъдат изпращани до Въоръжените сили на Украйна и паравоенните части на украински националисти, разположени близо до линията на съприкосновение в Донбас. И това не са само Джавелини — подчерта Лукашевич.

 

В същото време СММ на ОССЕ игнорира въпросите за доставката на оръжия и не се вижда реакция от други държави- участници.

 

„И украинците се ограничават до тезата, че са суверенна държава, имат право да провеждат учения с други, имат право да купуват оръжия и военна техника, имат право да правят всичко като суверенна държава, това не е ограничено от нищо “, обясни той.

 

В същото време съществуват ограничения под формата на договор за търговия с оръжие, всеобхватно споразумение в рамките на ООН, а също така съществуват и Васенаарските споразумения.

 

„Ако възнамерявате да подклаждате допълнително този конфликт и да решавате проблемите на Донбас с военни средства, тогава, моля, всички тези факти работят за тази концепция“, каза Лукашевич.

 

Според думите му, ученията на Украйна с НАТО, планирани за 2021 г., ще се превърнат в провокация.

 

Тази година Украйна планира да участва в седем съвместни учения със страните от НАТО. Например, сега се провежда поредица от упражнения, наречени „Защитник на Европа“, вие знаете това. Поредният «Морски бриз» ще се състои през юни-юли, последван от «Обединените усилия», «Казашката Булава» и редица други. И сякаш в рамките на подготовка за ученията, в Украйна продължават да пристигат военни доставки и инструктори».

 

„Ето най-новата информация в медиите, че бойни подразделения от Великобритания и Дания вече са пристигнали в редица райони в близост до линията на контакт. Въпросът е защо? Особено ако ученията са много близо до зоната на конфликта в Донбас? Това е пряка въоръжена провокация ”, каза постоянният представител на Русия.

 

По-рано официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви, че НАТО под прикритието на ученията «Морски бриз» ще достави на Украйна съвременно оръжие, което по-късно ще бъде прехвърлено на войските и националните батальони в Донбас

 

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа