Варшава свърза проблемите на Baltic Pipe със завършването на Северен поток 2

Варшава свърза проблемите на Baltic Pipe със завършването на Северен поток 2
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.06.2021
  • Сподели:

Съвпадението на завършването на строителството на първата част от газопровода „Северен поток 2“ и отнемането на разрешението от страна на Дания за изграждане на газопровода „Baltic Pipe“ не е случайно, заяви Анджей Дера, държавен секретар в кабинета на президента на Полша.

 

По-рано датският съвет за околната среда и храните оттегли разрешение за изграждане на газопровода Baltic Pipe. Според Апелативния съвет разрешителното на Датската агенция за опазване на околната среда не описва в достатъчна степен мерките, предприети за защита на дребните животни, защитени от приложението към Европейската четвърта директива за местообитанията, по време на строителството на 210-километровия тръбопровод през Дания.

 

«Трудно е да се говори за съвпадение тук», каза Дера в ефира на Полското радио.

 

Според него в момента, в който те обявиха „завършването на строителството на първата часат на (газопровода „Северен поток 2“, бел. ред.), позицията на датските власти по отношение на разрешението за строеж на Балтийската тръба (Baltic Pipe) беше променена почти на следващия ден.»

 

Той припомни, че с помощта на Baltic Pipe Полша очаква да внася природен газ от Норвегия в приблизително същите обеми, които в момента се доставят от Русия.

 

„И изведнъж се оказва, че въпреки факта, че имаше всички разрешителни и, разбира се, екологичното разрешително, което позволи стартирането на тази инвестиция, изведнъж има промяна в позицията“, каза държавният секретар.

 

Той отбеляза, че евентуалното отлагане на въвеждането в експлоатация на газопровода Baltic Pipe «има едно много съществено последствие».

 

«Догодина договорът за доставка на руски газ за Полша приключва. В момента, в който няма алтернатива, руската страна ще ни постави по-лоши условия и цени», каза Дера.

 

«Тук няма случайост. За съжаление всичко това е свързано и ние не го възприемаме като сучайност», заключи той.

По-рано, говорейки на Международния икономически форум в Санкт Петербург през юни, руският президент Владимир Путин заяви, че полагането на тръбите за първата част на газопровода «Северен поток 2» е успешно завършено, работата по втората част продължава и Газпром е готов да напълни Северен поток 2 с газ.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа