Човек, който удари шамар на Еманюел Макрон, ще се яви на забързан съдебен процес

Човек, който удари шамар на Еманюел Макрон, ще се яви на забързан съдебен процес
  • Публикация: 
  • Дата:  
    10.06.2021
  • Сподели:

Ентусиаст на средновековните бойни изкуства, който удари шамара на френския президент Еманюел Макрон по лицето, ще се яви пред съдия в ускорен процес в четвъртък.

 

Дамиен Тарел призна, че е ударил Макрон, докато президентът е бил на посещение в колеж за професионално обучение, но е казал на следователите, че това не е преднамерено, се казва в изявление на прокурора Алекс Перин.

 

Безработният 28-годишен заяви по време на разпит, че е бил близо до антиправителственото протестно движение gilets jaunes (жълти жилетки), което разтърси президентството на Макрон и заемаше ултрадесни политически убеждения.

 

„Той твърди, че е действал от импулс и„ без да мисли “, за да изрази недоволството си“, каза Перин в изявление късно в сряда.

 

Атаката на Тарел срещу президента зашемети страната. По-късно Макрон го описа като изолиран инцидент и каза, че насилието и омразата са заплаха за демокрацията.

 

Президентът беше на пътуване до региона Дром в югоизточна Франция, за да поеме пулса на страната след пандемията и оставаше по-малко от година преди следващите президентски избори.

 

Познати на Тарел описват човек, който обичал ролевата игра от периода и не е създавал проблеми. Прокурорът заяви, че не е член на никоя политическа или войнствена група. 

 

Тарел беше арестуван заедно с втори мъж от родния му град Сен Валие. Полицията е открила оръжия, копие от автобиографичния манифест на Адолф Хитлер, Mein Kampf, и комунистическо червено знаме в дома на втория човек, каза Перин.

 

Вторият мъж няма да бъде обвинен във връзка с шамарите, но ще бъде съден за незаконно притежание на оръжие през 2022 г.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа