National Geographic признава новия Южен океан, увеличавайки общия брой до пет

National Geographic признава новия Южен океан, увеличавайки общия брой до пет
  • Публикация: 
  • Дата:  
    10.06.2021
  • Сподели:

Всеки, който е смятал, че светът има четири океана, сега ще трябва да мисли отново, след като Националното географско общество обяви, че ще признае нов Южен океан в Антарктида, като общия брой ще достигне пет.

 

National Geographic, научна и образователна организация с нестопанска цел, чиито стандарти за картографиране са посочени от много атласи и картографи, заяви, че Южният океан се състои от водите, заобикалящи Антарктида, на 60 градуса южна ширина.

 

Географът на Националното географско общество Алекс Тейт каза, че учените отдавна знаят, че водите около Антарктида образуват „отделен екологичен регион, определен от океанските течения и температури“.

 

Тейт заяви пред Washington Post, че обхватът на водата все още не е официално признат като океан от съответния международен орган: „Но ние сметнахме, че е важно в този момент да го признаем официално“.

 

„Хората ни търсят географски факт: Колко континента, колко държави, колко океани? Досега казахме четири океана “, каза Тейт, позовавайки се на Арктически, Атлантически, Индииски и Тихия океан. 

 

Американският съвет за географски имена, федерален орган, създаден през 1890 г., за да установи и поддържа „еднакво използване на географски имена“ чрез федералното правителство, вече признава Южния океан като заемащ същата територия, но това е първият път, когато National Geographic прави това така. 

 

Опитите за ратифициране на границите и името на Южния океан в международен план са осуетени. 

 

Концепцията беше предложена на Международната хидрографска организация, която работи, за да осигури изследване и картографиране на световните морета, океани и плавателни води през 2000 г., но някои от 94-те членове на IHO изразиха несъгласие. Въпреки това Tait каза, че е важно National Geographic да кръсти водната зона. 

 

„Смятаме, че е наистина важно от образователна гледна точка, както и от гледна точка на етикетиране на карти, да се обърне внимание на Южния океан като пети океан“, каза Тейт пред „Пост“. 

 

„Така че, когато учениците научат за части от океанския свят, те научават, че това е взаимосвързан океан и научават, че тези региони, наречени океани, са наистина важни, и има един различен в ледените води около Антарктика.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа