Борис Джонсън трябва да спазва върховенството на закона и да приложи споразумението за Брекзит, казва ЕС

Борис Джонсън трябва да спазва върховенството на закона и да приложи споразумението за Брекзит, казва ЕС
  • Публикация: 
  • Дата:  
    10.06.2021
  • Сподели:

Борис Джонсън трябва да спазва "върховенството на закона", като прилага изцяло договореностите след Северна Ирландия след Брекзит, заявиха лидерите на ЕС преди срещата на върха на Г7 в Корнуол.

 

Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, заяви, че поведението на премиера поражда все по-голямо безпокойство за страните-членки на ЕС. „От първостепенно значение е да приложим това, което сме решили - това е въпрос на върховенство на закона“, каза той.

 

Премиерът ще проведе тристранна среща с Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Корнуол. 

 

Оформянето на спора между Обединеното кралство и ЕС като зачитане на международния правен ред ще звучи с американския президент Джо Байдън, който пристигна в Корнуол в четвъртък. Очаква се Байдън да призове и двете страни да спазват споразумението за Разпети петък. 

 

Съгласно споразумението за оттегляне, подписано от Джонсън, Северна Ирландия всъщност остава на единния пазар и митническият кодекс на ЕС се прилага по Ирландско море, за да се избегне твърда граница на остров Ирландия. Но Брюксел се оплака, че тези договорености не се спазват. 

 

ЕС вече обвини правителството на Джонсън в нарушаване на международното право чрез едностранно удължаване на гратисните периоди за набор от проверки и гранични проверки на стоки, влизащи в Северна Ирландия от Великобритания.

 

На среща в сряда между Дейвид Фрост, британският министър за Брекзит, и представители на ЕС, те не успяха да постигнат съгласие по редица други спорове и очертаващи се проблеми.

 

Изграждането на гранични контролни пунктове в пристанищата в Северна Ирландия е спряно, не е нает достатъчно персонал за извършване на контрол и проверки и не са изградени системи за проследяване на стоки, оплакват се служители на ЕС.

 

ЕС вярва, че отношението на Обединеното кралство към края на гратисен период за забрана за износ от Великобритания за Северна Ирландия на охладени меса като колбаси и кайма ще представлява момент на „кръстопът“. 

 

По-нататъшното едностранно удължаване на гратисния период най-вероятно би довело до това ЕС да започне дело в процедурата за разрешаване на спорове на споразумението за оттегляне. Това може да доведе до прилагане на тарифи за стоки от Обединеното кралство, влизащи в ЕС, или спиране на части от търговската сделка. 

 

ЕС не изключи съвместно договорено удължаване на гратисния период, но в Обединеното кралство липсва доверие, което да помогне за намирането на постоянно решение.

 

Двете страни също са в спор за най-добрия начин да се избегне прилагането на пълния обхват на санитарния и фитосанитарния контрол от 1 октомври върху вноса от Великобритания на месо, риба, яйца и дневник, включително отнемащи време здравни сертификати за износ (EHC) , които трябва да бъдат попълнени от ветеринар или друго квалифицирано лице.

 

По време на съвместна пресконференция с Мишел преди срещите с Джонсън в Корнуол, фон дер Лайен заяви, че Великобритания не може да избегне всички последствия от Брекзит.

 

Тя каза: „Съгласихме се с Обединеното кралство, че протоколът е единственото решение, гарантиращо липсата на твърда граница за Северна Ирландия [с Република Ирландия], ние наистина го обсъждаме от години и намерихме този и единствено решение.

 

„Сега имаме договор за това, споразумението за оттегляне, то е подписано от двете страни - Pacta sunt servanda [споразуменията трябва да се пазят]. Важно е сега да приложим протокола. Ние показахме гъвкавост, ще проявим гъвкавост, но протоколът и споразумението за оттегляне трябва да бъдат приложени изцяло.

 

„Добрата част от споразумението, подписан договор, е, че и двете страни се подписаха и за механизъм за уреждане на спорове, и за мерки за отстраняване, които могат да бъдат предприети. Така че няма едностранни действия, но има съгласуван механизъм за уреждане на спорове с различни стъпки. "

 

Фон дер Лайен обаче подчерта, че иска протоколът да работи за „всички“ и добави, че комисията ще бъде гъвкава през следващите седмици, когато се търсят решения.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа