Тръмп съжалява, че като президент не е забранил Twitter

Тръмп съжалява, че като президент не е забранил Twitter
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.06.2021
  • Сподели:

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп поздрави Нигерия за забраната на Twitter в отговор на цензуриране на нейния президент и призова и други държави да го направят - като същевременно съжали, че не е направил същото, докато е бил в Белия дом.


„Поздравления за страната Нигерия, която току-що забрани Twitter, защото той забрани нейния президент. Още страни трябва да забранят Twitter и Facebook, тъй като те не позволяват свободната и открита реч - всички гласове трябва да бъдат чути. Междувременно ще се появят конкуренти и ще се задържат. Кои са те, че да диктуват кое е добро и зло, ако самите те са зли? " заяви Тръмп в изявление.


Правителството в Абуджа обяви миналия петък, че ще прекрати операциите на Twitter в страната след 12-часовото блокиране на акаунта на президента Мохамаду Бухари. Бухари беше цензуриран за това, което Twitter каза, че „прославя насилието и отправя заплахи". Това са същите основания, използвани от Twitter, за да цензурира Тръмп - а след това и акаунта на Белия дом - миналата година, по време на безредиците в Минеаполис и Вашингтон.
В крайна сметка Twitter забрани Тръмп изцяло след бунта на 6 януари в Капитолия, докато той все още беше президент. Други платформи за социални медии също последваха примера му. Понастоящем не само му е забранено да има акаунт, но и други, които го интервюират, биват цензурирани, че се осмеляват да излъчат неговия глас.


Помощникът на Тръмп Джейсън Милър подчерта репликата за конкурентите, които се появяват, за да предизвика интерес към нова платформа за социални медии, за която се твърди, че работи самият Тръмп. В края на май бившият президент затвори своя блог „Desk", който имитира неговата емисия в Twitter, но по същия начин беше цензуриран от Big Tech.


Тръмп също съжалява, че не е действал по-силно срещу платформите за социални медии, докато е бил на поста. „Може би трябваше да го направя, докато бях президент", отбеляза той в изявлението си. „Но [Марк] Зукърбърг непрекъснато ми се обаждаше и идваше в Белия дом на вечеря, казвайки ми колко съм страхотен. 2024 г.? "


Изпълнителната заповед на Тръмп от май 2020 г., указваща на правителството на САЩ да държи платформите за социални медии отговорни за недобросъвестна цензура, така и не беше изпълнена. Вместо това Министерството на правосъдието и други регулатори останаха настрана, докато Twitter, Facebook и YouTube се обединиха с активистите, за да „циментират" изборите през 2020 г. срещу Тръмп и в полза на претендента Джо Байдън.

 

Зукърбърг лично дари 300 милиона долара на конкретни юрисдикции в подкрепа на масивна инфраструктура за гласуване по пощата и беше похвален от корпоративните медии за „спасяването на изборите".

Станете почитател на Класа