Макс Кайзер: "Най-богатите и мощни държави заприличват все повече на банановите републики"

Макс Кайзер: "Най-богатите и мощни държави заприличват все повече на банановите републики"
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.06.2021
  • Сподели:

Позовавайки се на информация от американската преса, анализаторът Макс Кайзер твърди, че много развити страни, особено САЩ, стават все по-подобни на „банановите републики, с излишък на олигарси и олигополи, които са поставени между държавата и гражданите и които държат по-голямата част от парите."


Според Макс голямата сума пари, която се емитира в САЩ, е типична за банановите републики и, заедно с количествената флексибилизация, е допринесла за увеличаване на икономическите неравенства. Това ясно се вижда от факта, че някои инвеститори са признали последната година като най-добрата за тях.


„За да се реши проблемът с настоящата фискална и парична политика, които са от полза само за малка част от обществото, много мощни хора ще трябва да бъдат премахнати", казва събеседникът му, инвеститорът Маршал Ауербек. „Икономиката е в ръцете на все по-редуцирана група, но никой не смее да се справи със структурните проблеми, които пораждат всички тези трудности", критикува той.


Що се отнася до икономическата помощ, която се отпуска в САЩ в резултат на пандемията covid-19, Ауербек смята, че тя може да доведе до проблем с хиперинфлация. „Този вид универсален основен доход, с който те експериментират, обезкуражава хората, когато става въпрос за работа", казва той.


„Хората трябва да работят и да правят неща, които подобряват производствения потенциал на икономиката, тъй като по този начин се избягва инфлационният натиск; но даването на пари на човек за нищо не ми се струва правилно. Вярвам, че има минимален жизнен стандарт, към който всички трябва да се стремим, но трябва да постигнем това чрез добре платена работа със съответните предимства при заетостта", твърди Маршал Ауербек.

Станете почитател на Класа