Ердоган: НАТО трябва да уважава суверенните права на Турция

Ердоган: НАТО трябва да уважава суверенните права на Турция
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.06.2021
  • Сподели:

Противниците на Турция предприемат всички възможни стъпки, за да вкарат страната в период на хаос и политическа криза, отбуляза той

 

 

Ердоган: НАТО трябва да уважава суверенните права на Турция и да се съобразява с Анкара по въпросите на сигурността
Турция е важна членка на НАТО, която изпълнява изцяло задълженията си в рамките на Северноатлантическия алианс. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на заседание на парламентарната фракция на управляващата Партия на справедливостта и развитието в сряда в Анкара, предава „Анадолската агенция“.

По неговите думи, единственото очакване на Анкара от партньорите в НАТО е зачитането на позицията на Турция, особено в контекста на процесите, протичащи в региона.

„Нашите партньори от НАТО трябва да зачитат суверенните права на Турция и да се съобразяват с позицията на Анкара по въпросите на сигурността“, подчерта турският лидер.

Освен това държавният глава отбеляза, че противниците на Турция предприемат всички възможни стъпки, за да вкарат страната в период на хаос и политическа криза.

Според Ердоган нападенията срещу турци и мюсюлмани извън Турция са част от тази политика.

„Споменът за убийствата на мюсюлмани от Босна и Херцеговина до Аракан в Мианмар, от Ирак до Сирия, от Нова Зеландия до Палестина все още е свеж в нашата памет и всеки ден към тези престъпления се добавят нови. Историята никога няма да прости на онези, които осъждат бежанците на смърт насред Средиземно и Егейско море“, каза президентът.

Ердоган обърна внимание на последната ислямофобска проява в Канада, където шофьор умишлено се вряза в група мюсюлмани.

„Събитията в Канада доказват, че идеологията на омразата и отхвърлянето придобива всеобхватни размери. Страната ни ще продължи да се бори с ислямофобията и враждата срещу турците на всички платформи. Ще продължим да казваме, че светът е повече от пет членове на Съвета за сигурност на ООН и ще продължим да защитаваме правата на потиснатите по света“, каза президентът.

 

 

 

Станете почитател на Класа