Една малка стъпка за човека, една огромна стъпка за милиардерите в Космоса

Една малка стъпка за човека, една огромна стъпка за милиардерите в Космоса
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.06.2021
  • Сподели:

Джеф Безос има нужда от нови хобита, след като официално се оттегли от поста си на изпълнителен директор на Amazon.

 

И явно едно от тези нови занимания ще е пътуването в Космоса, както споделя самият той в профила си в Instagram.

Точно две седмици, след като Безос напусне Amazon, той ще отлети извън орбита на борда на собствена ракета.

 

Корабът е производство на Blue Origin и се нарича New Shepard, а ако всичко върви по план, на 20 юли предприемачът ще е първият милиардер, излетял в Космоса. Амбиции за превземането на галактиката имат и Илон Мъск и Ричард Брансън със своите SpaceX и Virgin Galactic, но никой от тях не се решава сам да потегли извън земната орбита.

 

Брансън няколко пъти намеква, че ще е "сред първите", които ще поемат към звездите, но не се наема да е буквално първият.

 

Безос от своя страна пише в социалните платформи, че си мечтае за полет в Космоса, откакто е на пет години, и че ще поеме на това пътешествие заедно със своя по-малък брат - Марк Безос. Освен това става ясно, че New Shepard може да бъде използвана многократно и е напълно безпилотна - управлява се от изкуствен интелект.

 

Самият екипаж ще бъде в капсула, прикрепена към ракетата, която може да превозва до шестима пасажери. Датата 20 юли пък не е избрана случайно - това е денят, в който през 1969 г. мисия "Аполо 11" каца на Луната. Ракетата и капсулата New Shepard са преминали през над шест години изпитания, преди Безос и екипажът му да решат, че е време да ги тестват в реални условия.

 

Разбира се, първото космическо пътуване ще е доста краткотрайно - общо 11 минути.

 

Още по-малко време ракетата ще прекара над Линията на Карман, която е на точно 100 километра надморска височина. Затова и полетът е наречен "суборбитален" според официалния сайт на Blue Origin. Там се посочва още, че всеки е добре дошъл да предприеме същото приключение, на което братята Безос ще поемат.

 

Първоначалната цена на билетите за Космоса, която обявиха от компанията, е 2,8 млн. долара, но след като стана ясно, че лично Джеф Безос ще е първи на борда, сумата скочи до 3,2 млн. долара.

 

Сега основният въпрос е кой ще е следващият милиардер, който ще направи една малка крачка за себе си и една голяма стъпка към Космоса. Въпреки че Илон Мъск вече два пъти праща екипажи до Международната космическа станция със своя Crew Dragon, той пази най-стриктно мълчание по темата дали ще се осмели сам да полети извън орбитата на Земята.

 

Собственикът на SpaceX и Tesla има грандиозни планове за база на Луната и завладяване на Марс, но очевидно не бърза сам да потегли натам. Брансън явно също още се колебае.

 

А Blue Origin вече гледат към покоряването на Луната съвместно с НАСА, а Безос посочва, че работата за начинанието е "най-важната, която е вършил някога".

 

Плановете на бизнесмена и на американската космическа агенция са следващата мисия до Луната да бъде най-късно през 2024 г. "Изучавам и мисля за Космоса от дете и смятам, че ако скоро не стигнем дотам, човечеството ще изпадне в застой", пише още Безос в своя Instagram профил.

Станете почитател на Класа