Европейския съюз разширява географията на военните си операции

Европейския съюз разширява географията на военните си операции
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.06.2021
  • Сподели:

В Европейският съюз (ЕС) е създаден Европейски фонд за мир (EPF), чрез който трябва да се финансират военни операции в чужбина. Решението за създаването му е взето на 23 март. За тези цели от 2021 до 2027 г. ЕС планира да отпусне 5 милиарда евро от редовните вноски на държавите-членки на политическата асоциация.

 

Европейския съюз разширява географията на военните си операции

 

 

Използвайки този фонд, Европейският съюз ще помога на страните партньори да провеждат мироопазващи операции или ще увеличи способността на техните въоръжени сили да осигурят мир и сигурност на собствената си територия. Това също ще позволи на ЕС да предприеме по-значителни военни действия в рамките на общата си външна политика и политика на сигурност.

 

За сметка на EPF ще бъде възможно, по искане на трети държави, регионални или международни организации, да им се достави военно оборудване и да се създаде отбранителна инфраструктура.

 

Брюксел планира да увеличи броя на регионите, в които ще присъстват европейски войски, и да насочи повече средства за подкрепа на чуждестранни партньори. Сега ръководството на ЕС определя „приоритетни региони“, в които мисията може да бъде разположена.


Номиналната мисия на EPF е поддържането на мира.


Въпреки това, както смятат западноевропейските експерти, Брюксел, докато изгражда военното си присъствие в чужбина, преди всичко очаква да се дистанцира от НАТО и САЩ.

 

Те смятат, че дейностите на Европейския фонд за мир трябва да подобрят способността на ЕС да предотвратява въоръжени конфликти, да поддържа мира и да укрепва международната стабилност и сигурност.

 

Досега подкрепата на ЕС можеше да се предоставя само за операции по поддържането на мира под ръководството на африканци, тоест операции, провеждани от Африканския съюз или регионални организации. EPF ще разшири географията на намесата на тази организация, ще може да помогне за финансирането на мисии за поддържане на мира и програми за подпомагане на партньори навсякъде по света, се казва в съобщение за пресата от Съвета на ЕС.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа