Путин: Мирни преговори с Япония — да, връщане на Курилите — не!

Путин: Мирни преговори с Япония — да, връщане на Курилите — не!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.06.2021
  • Сподели:

Консервативният японски вестник подчертава: „Путин каза „не“ на връщането на островите на Япония. Но това не пречи на преговорите по мирния договор.

 

«Япония не е доволна от това. Тя иска парите предварително.

Японски читатели: „Путин ловко ни води за носа. Не можем да върнем островите! “,„ Може би американците са виновни? “

 

Путин: Мирни преговори с Япония - да, връщане на Курилите - не!

 

 

На 4 юни руският президент Путин в интервю, което той даде в рамките на Петербургския международен икономически форум пред ръководителите на международни информационни агенции, заяви, че промените в руската конституция относно забраната за отчуждаване на руски територии няма да попречат на руско-японските преговори за сключване на мирен договор и изрази готовността на руската страна да продължи разговорите по въпроса.

 

В същото време в изявленията на Путин се подчертава, че трябва да бъде подписан мирен договор с Япония, който отлага въпроса за решаването на териториалния проблем. В това отношение позицията на Путин е коренно различна от тази на Япония, която счита за възможно подписването на «мирен договор» веднага след разрешаването на териториалния въпрос. Руската позиция, очертана от Путин, не ни дава никакви гаранции, че въпросът за северните територии, който е важен за Япония, ще бъде решен.

 

„Да, направихме промени в Конституцията, разбира се, трябва да вземем това предвид, но не мисля, че трябва да преустановим разговора по мирния договор“, добави Путин.

 

Както знаете, промените в руската конституция по принцип забраняват прехвърлянето на руска територия на чужди държави. Това не може да няма отрицателно въздействие върху въпроса за връщането на северните територии на Япония, което всъщност е същността на японо-руските преговори за мирния договор.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа