САЩ одобриха законопроект за $250 млрд долара, насочен към противопоставяне на Китай

САЩ одобриха законопроект за $250 млрд долара, насочен към противопоставяне на Китай
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.06.2021
  • Сподели:

Американският сенат одобри законопроект, който ще отпусне 250 милиарда долара от бюджета за противопоставяне на Китай в техническата област, съобщава Associated Press.

 

САЩ одобриха законопроект за $250 млрд долара, насочен към противопоставяне на Китай в технологичната сфера

 

Инициативата беше подкрепена от 68 сенатори, 32 са против.

Агенцията отбелязва, че гласуването показва доколко противопоставянето на Китай е проблем, който обединява и двете партии в Конгреса — «рядкост в епохата на разкол, когато демократите са под все по-голям натиск да променят правилата на Сената, за да преодолеят републиканската опозиция».

 

Основният елемент на законопроекта е 190 милиарда долара за укрепване на технологиите и научните изследвания в САЩ и 50 милиарда долара на Министерството на търговията за подкрепа на развитието и производството на полупроводници и телекомуникационно оборудване.

 

„Предпоставката е проста: ако искаме американските работници и американските компании да продължат да ръководят света, правителството трябва да инвестира в наука, основни изследвания и иновации, както правихме това десетилетия след Втората световна война.

 

Който спечели надпреварата за технологията на бъдещето, ще се превърне в глобален икономически лидер с дълбоки последици за външната политика и националната сигурност“, цитира агенцията лидера на мнозинството в Сената, демократът Чък Шумер, цитиран от агенцията.

 

Лидерът на сенатското малцинство Мич Макконъл заяви, че законопроектът е непълен, тъй като не включва повечето промени, направени от републиканците. Той обаче го подкрепи.

 

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън разшири списъка на компаниите, свързани според Вашингтон с военнослужещите от Китай компании, инвестициите в които са забранени за американски физически и юридически лица.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа