Бивш шеф на НСБОП: Яхват службите за сигурност, работим като бананова република

Бивш шеф на НСБОП: Яхват службите за сигурност, работим като бананова република
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.06.2021
  • Сподели:

Бившият директор на НСБОП ген. Румен Миланов смята, че рокадите по върховете на службите за сигурност имат политически привкус.

 

"Съвременните служби на развитите държави работят при строги правила и има вътрешно убеждение на определени ръководители. Нашата политическа класа се опитва и има възможността да яхне службите. Има едно управление, налага се стандарт за назначаване на хората.

 

Идва следващото управление със следващия стандарт.

 

Защото бягаме от правилата, не се спазват!", заяви той в предаването "Денят ON AIR".

 

Според него се оказва, че колкото и проблемен да е човешкият ресурс, все повече той губи своя потенциал. Докато не вкараме ясни правила в развитието на тези структури и не намалим до минимум политическото влияние, това ще се повтаря, категоричен е ген. Миланов.

 

Той се съгласи с твърдението, че през годините тези служби се използват за бухалки на властта.

 

"Най-малко това беше по времето на НДСВ. Всеки някъде ги използва за тесни политически цели. Промените, които стават, ги приемам, за съжаление, като съвсем логични. Вървят като старо наследство и сигурно ще продължават, докато не сменим модела на управление на службите. Опасно е за националната ни сигурност, защото не искаме да работим по правила и технологии. Работим като бананова република", обясни бившият шеф на НСБОП.

Ген. Миланов е на мнение, че трябва да се препроектира цялата ни система за национална сигурност.

 

За това били необходими политическа воля и време - около 10 години.

Станете почитател на Класа