БСП – София: Българските граждани имат една родина. Това е България

БСП – София: Българските граждани имат една родина. Това е България
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.06.2021
  • Сподели:

Изявлението на председателя на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ по време на срещата му с председателя на Великото национално събрание на Република Турция Мустафа Шентоп е недопустимо и неприемливо. Това се казва в позиция на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София.

 

По думите на социалистите г-н Карадайъ е председател на политическа партия, която неотменно и равнопоставено присъства в българския парламентарен живот от началото на демократичните промени в страната ни.

 

„Движението за права и свободи е създадена, регистрирана и повече от три десетилетия функционира съобразно българската конституция и българските закони.

 

В нито един момент от 1990 година насам никой и по никакъв начин не е попречил на нито един български гражданин, независимо от неговия етнически произход, да говори майчиния си език, да изповядва свободно своята религия и да спазва своите обичаи", изтъкват от БСП - София.

 

„Ето защо, изказването на председателя на ДПС, че води борба за своята идентичност, най-малкото буди недоумение", считат от софийската организация на БСП.

 

Те припомнят, че през последните 30 години - време на прекрояване картата на Балканите, България се утвърди като пример за мирно и спокойно съжителство на всички общности в нейните граници. За разлика от много други балкански държави и народи, които преминаха и преживяха жестоки етнически и верски сблъсъци, довели до десетки хиляди невинни жертви.

 

„Ние, българските граждани, трябва да се гордеем с това", категорични са от ръководство на БСП - София.

 

Те припомнят на г-н Карадайъ, че съгласно чл. 13 (4) от Конституцията на Република България религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели. „Това го задължава, като европейски политически лидер и дългогодишен парламентарист, да се отнася с уважение към държавата, в която е роден и живее, в която е учил и работи", се казва в позицията.

 

Столичните социалисти очакват, в най-скоро време, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ да намери кураж и сили публично да се извини за тежките думи, които е произнесъл по адрес на „тази земя".

 

„Българските граждани имат една родина. Това е България!", заявяват в заключение от БСП - София.

Станете почитател на Класа