Служебният кабинет подготвя актуализация на бюджета

Служебният кабинет подготвя актуализация на бюджета
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.06.2021
  • Сподели:

Подготвят се нови икономически стимули в подкрепа на бизнеса и актуализация на бюджета. Това съобщиха на брифинг министрите на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев.

 

„Средствата ще бъдат вкарани през инструменти, в които участва и частният капитал, а не само държавата“, посочи Петков.

 

Министърът съобщи, че с разрешението на Европейската комисия ще има гаранционна програма в размер на близо 2,5 млрд. лева, където българската държава като партньор ще покрива 50% от риска на банките.

 

„Начинът, по който ще се раздадат тези средства, ще бъде през банки, които познават бизнеса. Никой в държавата няма да решава как да се получават тези средства, като срокът от подаване на искането до получаването на оборотните средства ще е десет дни", обясни той.

 

Кирил Петков уточни, че по този начин се развързват ръцете на банките да кредитират в посоки, където ще е най-полезно.

 

Новите кредити към малък и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение, заемите ще се вземат за седем години и ще осигурят достатъчна ликвидност на фирмите.

 

„Идеята е да се направи програма за българския бизнес с палитра от инструменти, доколкото е възможно“, обясни финансовият министър.

 

Служебният кабинет подготвя актуализация на бюджета

 

Асен Василев съобщи, че с министрите се обсъждат идеи за програма за възстановяване на бизнеса с парите от инструменти, където се използват бюджетни средства, които са нотифицирани от Европа.  „Където не можем – мобилизираме извънбюджетни средства, каквато е програмата за оборотен и инвестиционен капитал за малки и средни предприятия“, уточни финансист №1.

 

Целта, по думите му, е да се подпомогне българският бизнес в случай на нова COVID вълна през есента или зимата.

„Подготвяме актуализация на бюджета, която ще внесем в момента, в който има действащ парламент. Тя цели да запази текущите параметри, но да се актуализират разходните пера по тези мерки“, поясни финансовият министър.

 

Асен Василев е убеден, че ако фирмите работят и се възстановят, ще има повече в пари бюджета.

 

„От тази гледна точка е много важно да си дадем сметка, че държавата не произвежда пари - тя взема пари от гражданите и фирмите и ги дава на други граждани и фирми, така че да подпомогне икономиката", напомни министърът.

 

Асен Василев обясни, че актуализацията на бюджета ще бъде в тази посока - без да се увеличава дефицита, да може да подпомогнем разходната част.

 

Министърът подчерта, че прокуратурата ще проверява фирмата на директора на НАП Румен Спецов и се чака отговор от Иван Гешев.

 

Минути след пресконференцията първи експресен коментар по програмата направи бившият вицепремиер Томислав Дончев, който участваше на посветена на евентуални злоупотреби в НАП пресконференция на ГЕРБ. Според Дончев служебният кабинет не предлагал нови мерки. Единственото ново по думите му е фактът, че цялата подкрепа вече е под формата на кредити, което било в противоречие с призивите на президента Румен Радев от миналата година за безвъзмездна подкрепа. 

 

Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа