България празнува 20 години от присъединяването си към НАТО

България празнува 20 години от присъединяването си към НАТО
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.03.2024
  • Сподели:

На 29 март България отбелязва 20 години от присъединяването си към НАТО. В цялата страна ще се проведат чествания по повод годишнината. Кулминацията ще е тържествен концерт, организиран от Министерството на отбраната и МВнР, който ще се състои от 18:00 часа на пл. "Княз Александър Първи".

 

 

В концерта ще вземат участие Гвардейският представителен духов оркестър и изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част, както и джаз бендът на НАТО, който гостува за първи път в България. Джаз бендът е част от Международния оркестър на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE).

Концертът ще бъде открит със съвместно изпълнение на химна на България и химна на НАТО.

Преди това същия ден под егидата на правителството, на Дипломатическия институт към министъра на външните работи, съвместно с Информационния център на Министерството на отбраната, Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност организират в Централния военен клуб национална конференция на тема "20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно".

Заради честванията Столична община промени още вчера организацията на движението в центъра на София. Забранен е престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга на пл. "Княз Александър I" до приключването на събитието в петък.

Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението на възлови кръстовища за тези часове на посочените места.

България се присъединява официално към НАТО на 29 март 2004 г. заедно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения.

Станете почитател на Класа